Jelka1
LIPIK test
Medianno
OBILJEŽAVANJE 29. OBLJETNICE OSLOBODILAČKE AKCIJE

Sjećanje na 36 poginulih branitelja tijekom akcije „Alfa“

28.12.2020. 10:46 | 1217 pregleda | Vijesti

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, zatim kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici, predstavnici Grada Lipika i Grada Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, uz prisustvo i našeg poznatog maratonca Duška Štrbca, 28. prosinca prisjetilo se 36 hrvatskih branitelja, kao i civilnih žrtava koji su poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine. Zbog pandemije te epidemioloških mjera i odluka kojima je cilj sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, ove godine komemoraciji nisu mogli nazočiti predstavnici 104. varaždinske brigade HV-a.

Piše:
Matija Kulhavi

Prva postaja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće bila je kod spomen obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a iz Varaždinske županije na Kragujskom putu. Komemorativno prisjećanje je nastavljeno prema spomen-obilježju „Golubica“, koji je podignut na mjestu grobnice devet civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih između 1991. i 1993. godine te u konačnici kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici.

Stipo Hodak, predsjednik pakračke HVIDRA-e i zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, koji je i sam ranjen tih dana, kazao je kako se ovom komemoracijom obilježava 29. obljetnica akcije čiji je cilj bio nastavak oslobođenja zauzetog teritorija na cijelom pakračko-lipičkom području, a tijekom koje su poginula 36 branitelja, dok su 62 ranjena.

Ovom su se prigodom prisutnima obratili i lipički gradonačelnik Vinko Kasana te zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac, zahvalivši svima koji su došli, unatoč pandemiji, odati počast žrtvi koju su dali hrvatski branitelji u oslobođenju domovine i svojeg zavičaja. Gradonačelnik Kasana je istaknuo da ovi događaji nikada neće biti zaboravljeni te je izrazio nadu kako ćemo sljedeće godine moći primjerenije obilježiti tridesetu obljetnicu ove akcije.

FOTOGALERIJA


MB
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/