LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
Covid-19

Županijski Stožer civilne zaštite o epidemiološkoj situaciji

30.11.2020. 14:29 | 1090 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Nakon završetka sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas je održana tiskovna konferencija, na kojoj se župan osvrnuo na najvažnije teme.

- „Važno je naglasiti kako je nova odluka koju je donio Stožer civilne zaštite RH obavezna te ju moraju provoditi poslodavci, građani i kao i svi ostali kojih se one dotiču. Brojke koje smo dobili ovoga vikenda nisu obećavajuće te ćemo sukladno tome uputiti zahtjev prema Stožeru CZ RH o uvođenju modela C u našim srednjim školama. Ovoga vikenda 26 razrednih odjeljenja završilo je u samoizolaciji, dok je, usporedbe radi, prije 5 dana u samoizolaciji bilo 2 razredna odjeljenja. Model C provoditi će se od idućega tjedna.

Nakon povećanog broja pozitivnih osoba u određenim domovima za starije i nemoćne osobe, apelirao bih na sve one koji imaju nekoga u domovima, neka se pridržavaju svih mjera kako bi čuvali ponajprije svoje bližnje i sebe.

Kad govorimo o trgovačkim centrima, još jednom pozivam voditelje svih centara da pojačaju kontrole o broju ljudi koji mogu biti unutar centra u isto vrijeme, na pojačanu dezinfekciju kolica, držanje razmaka te smanjivanje gužvi na blagajnama. Isto tako, pozivam i kupce da se pridržavaju svih mjera te ne diraju predmete koje ne planiraju kupiti.

Moram spomenuti i kako je u proteklih 7 dana obavljeno preko 300 nadzora, što objekata trgovačkih centara, što, donedavno ugostiteljskim objekata. 13 fizičkih, odnosno pravnih osoba, kršilo je mjere te će sukladno tomu inspektorat i policija podnijeti prijedloge za sankcijama.  

Vjerujem da se mjere koje su propisane do 21. prosinca neće morati produžavati te ovih 3 tjedna poštujmo iste kako bismo nakon toga, mogli dočekati Božić i Novu godinu bez njih.

Zaključno molim da riječ „odgovornost“ bude svima nama konstanta i da se pridržavamo svih mjera i da nam nošenje maske ne bude problem.“

- „Nakon što izvjesno vrijeme imamo povećani broj pozitivnih osoba pojavila se i opterećenost zdravstvenog sustava i domova za starije i nemoćne osobe. U ovome trenutku u Dom za starije i nemoćne osobe Požega je dobra situacija, nema niti jedne pozitivne osobe. U Domu za starije i nemoćne osobe u Velikoj trenutno je 5 aktivnih slučajeva, koji su detektirani i izolirani. Na području Lipika imamo dosta problema. Radi se o Domu u Marinom Selu, gdje je 31 pozitivna osoba od 60ak korisnika te 12 od 19 pozitivnih djelatnika. Također u Domu Anđelak pozitivno je 10 od 11 djelatnika. Pozvao bih sve zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi na tzv. radnu karantenu, dakle da odlaze samo na posao i kući. Moramo biti svjesni odgovornosti koju nosi takav posao.

Važno za naglasiti je kako se virus prenosi između poznatih osoba, a ne između nepoznatih te svakako apeliram na što manje obiteljskih okupljanja.

Kapaciteti testiranja u ovome trenutku su, možemo reći, maksimalni. Kada imamo veliki broj testiranja, nalazi koje šaljemo u Zagreb nam kasne te često osobu možemo obavijestiti o nalazu tek nakon nekoliko dana. Zato pozivam sve, ukoliko razviju bilo kakve simptome da ostanu kod kuće i izoliraju se od svih te ne čekaju da simptomi prođu, nego se jave svom liječniku i dogovore testiranje, a u izolaciji svakako ostanu dok ne pristignu nalazi.“, rekao je dr. Ante Vitalia.

 

Izvor: psz.hr