LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
VOZNI RED SE NEĆE MIJENJATI

HŽPP: Dogovoren besplatan prijevoz željeznicom za naše umirovljenike

28.10.2020. 10:50 | 1030 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U Zagrebu je 27. listopada održan sastanak tijekom kojeg su se predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te direktorica Prodaje i marketinga Snježana Malinović susreli s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević te gradonačelnikom Daruvara Damirom Lneničekom, kao i načelnikom Općine Sirač Branimirom Milerom.

Tema razgovora bio je novi vozni red koji treba stupiti na snagu u prosincu ove godine, a koji se tiče relacije, odnosno pruge Banova Jaruga - Virovitica koja prolazi kroz ove jedinice lokalne samouprave.

Kako smo doznali od gradonačelnika Kasane, postojala je namjera od strane HŽPP-a da se reducira broj vlakova na našoj pruzi, međutim, nakon konstruktivnog razgovora i otvorene komunikacije, članovi Uprave HŽPP-a su pokazali razumijevanje te će raspored vožnje i u sljedećoj godini biti istovjetan dosadašnjem, unatoč malom broju putnika, čega su svi svjesni.

"Nećemo pristati i ne možemo dozvoliti da se željeznički promet na ovoj stoljetnoj pruzi ugasi.", naglasio je Vinko Kasana te ovim putem, u svojoj izjavi za Compas, najavio kako će umirovljenicima uskoro biti osiguran besplatan prijevoz vlakom. Naime, na sastanku je dogovoreno kako će gradovi Lipik, Pakrac i Daruvar te Općina Sirač sufinancirati troškove željezničkog prijevoza za svoje sugrađane umirovljenike čije je polazište ili odredište na pruzi Banova Jaruga - Daruvar - Virovitica. "To bi trebalo doprinijeti daljnjoj popularizaciji i povratku prema željeznici.", zaključio je gradonačelnik.

Studentima naše županije i ove akademske godine također osiguran besplatan prijevoz vlakom

U Požegi je krajem rujna također održan sastanak na kojemu je župan Alojz Tomašević s predstavnicima Uprave HŽ Putničkog prijevoza dogovorio daljnju suradnju kako bi i ove akademske godine nastavili s projektom sufinanciranja prijevoza studenata i učenika.
 
"Kako smo prošlih godina uvidjeli da su naši studenti i učenici iznimno zadovoljni studentskim vlakom, odlučili smo se za nastavak suradnje i ove godine. Županija sufinancira 50% cijene karte, dok HŽ Putnički prijevoz sufinancira drugu polovicu. Tako će se naši studenti i učenici i ove godine besplatno voziti vlakom. Moram naglasiti kako je više od 300 učenika i studenata koristilo ovaj način putovanja. Prošlu akademsku godinu ostvareno je više od 2000 prijevoza na relaciji Požega – Zagreb – Požega s obzirom na to da su škole i fakulteti zbog COVID-19 provodili online nastavu, a svakako treba spomenuti pretprošlu godinu u kojoj je ostvareno više od 7 tisuća prijevoza. Ovdje posebno želim napomenuti kako će uskoro vjerojatno takva mogućnost postojati i za naše studente iz Osijeka, za koje smo stalno pokušavali pronaći model kako i njima pomoći i osigurati im jednake uvjete.", rekao je župan Tomašević.
 
Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, redovni studenti i učenici srednjih škola od 4. listopada 2020. prevoze se besplatno vlakom na relaciji Požega – Zagreb  – Požega.