LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
VODE LIPIK D.O.O.

Isporučena 2.87 milijuna kuna vrijedna vozila za održavanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik - Pakrac

04.08.2020. 13:34 | 644 pregleda | Vijesti

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipika i Pakraca kapitalni je projekt u okviru kojega će se u naredne dvije godine u sustave vodoopskrbe i odvodnje na području ova dva grada uložiti preko 190 milijuna kuna. Radovi su već u punom jeku i u Pakracu i u Lipiku, a danas prijepodne su tvrtki Vode Lipik d.o.o. isporučena dva vozila koja će se po završetku projekta koristiti za inspekciju i nadzor preko 115 kilometara novog vodnokomunalnog sustava.

Piše:
Tomislav Ević

Isporučitelj opreme je tvrtka Gradatin d.o.o., a radi se o kamionu i kombi vozilu koji su opremljeni robotiziranim sustavima za detaljnu inspekciju podzemnih kanala i cijevi vodonokomunalnih sustava s ciljem praćenja njegove ispravnosti i točne lokacije eventualnih oštećenja radi bržeg i efikasnijeg popravka. Predstavnika tvrtke Gradatin d.o.o. Ivana Beloševića u Vodama Lipik d.o.o. dočekao je njihov direktor Marijan Pierobon uz gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević, gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu i direktora lipičkog komunalnog poduzeća Lipkom Marijana Strganca.

Direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o. Marijan Pierobon nakon pozdrava okupljenima istaknuo je da je ovo prvi sekundarni ugovor u projektu aglomeracije koji je isporukom vozila ispunjen. Nabavljena specijalna vozila ukupne vrijednosti 2.870.000 kuna služit će za upravljanje i održavanje sustava odvodnje na području Lipika i Pakraca; specijalni kamion služit će za ispiranje i usisavanje sustava odvodnje kako bi on mogao normalno i dugotrajno funkcionirati, dok je kombi vozilo kompletno opremljeno za snimanje sustava odvodnje iznutra i detaljno lociranje eventualnih oštećenja u dometu od 200 metara. Kombi je opremljen i računalnim sustavom za kreiranje snimki i stvaranje izvještaja o pregledanim dionicama sustava i njegovom funkcioniranju što je na kraju krajeva i zakonska obaveza tvrtke koja sustav održava.

Ovakva oprema i strojevi su po njegovim riječima preduvjet za kvalitetno upravljanje i održavanje preko 115 kilometara kanalizacijskog sustava koliko će ga biti na području aglomeracije Lipik Pakrac po završetku projekta. U sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipika i Pakraca izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trećeg i najvećeg stupnja pročišćavanja koji će na kraju cijelog sustava u rijeku Pakru ispuštati potpuno pročišćenu vodu. Specijalna vozila zahtijevaju i posebno obučene radnike koji će njima upravljati, a obuka za tri radnika za rad na kamionu i kameri uključena je u cijenu opreme.

Ivan Belošević je ispred tvrtke Gradatin d.o.o. koja je isporučila opremu zahvalio na odličnoj dugogodišnjoj suradnji i poželio tvrtki Vode Lipik d.o.o. sve najbolje u daljnjem radu na području Lipika i Pakraca koji će uz ovu specijalnu opremu i njihovu servisnu podršku svakako biti efikasan i kvalitetan.

Gradonačelnik Kasana izjavio je da je iznimno zadovoljan dinamikom radova na projektu aglomeracije Lipik Pakrac koji je rezultat cijelog desetljeća priprema na kojima su radili njegovi prethodnici, a današnja isporuka vozila samo je još jedan od mnogih koraka koji vode k njegovom uspješnom okončanju. Osnovni preduvjet kvalitetnog daljnjeg razvoja Pakraca i Lipika je svakako kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje, a ova specijalna vozila su dodatni element koji će pridonijeti kvalitetnom funkcioniranju tog sustava kada bude završen. Zahvalio je svima koji su bili i koji još jesu uključeni u provedbu ovog projekta, jednog od najvrjednijih do sada na ovom području, izrazivši nadu da će u budućnosti u provedbi na području Lipika i Pakraca biti jednako vrijednih ako ne i vrjednijih projekata.

Zadovoljstvo nije skrivala ni gradonačelnica Blažević koja je nadovezavši se na Kasaninu izjavu istaknula da će, kada bude dovršen, novi sustav odvodnje biti i preventivan faktor prilikom zaštite od poplava koje su dosta aktualne u zadnje vrijeme.