delfin3
delfin3
Medianno
SPC PAROHIJA PAKRAČKA I VSNM GRADA LIPIKA

U Subockoj proslavljeno Gavrilovo

26.07.2020. 13:59 | 1831 pregleda | Vijesti

U selu Subocka danas je ispred crkve Svetog Arhangela Gavrila proslavljena hramovna slava Gavrilovo. Današnja svetkovina koju je organizirala pakračka pravoslavna parohija i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika okupila je vjernike iz Subocke i šire okolice Lipika i Pakraca, a slavski kolač i koljivo posvetio je pakrački paroh Đorđe Teodorović koji je uz đakona Blagoju Đukića vodio današnji obred.

Piše:
Tomislav Ević

„Evo danas smo, kako je i uobičajeno ovih godina u organizaciji pravoslavne parohije pakračke i srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Pakrac, organizovali proslavu praznika Sv. Arhangela Gavrila kome je hram u Subockoj posvećen. Ovih godina smo uz pomoć Grada Lipika očistili okolinu hrama koliko je bilo elementarno u mogućnosti, a običaj je da se na dan praznika obavi obred slavskog kolača u spomen na hramovnu slavu. Tako su se danas vjernici ovim povodom okupili, obavili smo obred slavskog kolača, čuli smo nekoliko pjesama SKD Prosvjete i narod malo provede vrijeme u druženju kako je uvijek bilo uobičajeno oko hramovnih slava kada se narod uvijek okupljao, ljudi su se upoznavali trgovali, družili, vidimo danas i nošnje ovog kraja u koje su odjeveni članovi Prosvjete i eto ako bog da zdravlja i dobra da se nastavimo i dalje okupljati, da se obnovi ta tradicija i da vidimo što se može učiniti na polju obnove hrama.“ poslije obreada izjavio je pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Na hramskoj slavi u Subockoj bio je i Darko Derenj predsjednik VSNM-a Lipika koji je tim povodom izjavio: “Danas Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika zajedno sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i pododborom Prosvjete sudjeluje u organizaciji proslave Gavrilova hramovne slave u Subockoj. Nažalost u ratu crkva je oštećena i nije još uvijek došlo do obnove, nadamo se da uskoro hoće. Sveštenik je u pregovorima s dijasporom i tako ćemo probati pronaći sredstva da se crkva barem zaštiti od daljnjeg propadanja. Vijeće i inače, što nam je u programu rada Vijeća na području Lipika, podržava sve aktivnosti koje se tiču srpske zajednice od komemoracija, proslava, radnih akcija, a učestvujemo i u Danu nacionalnih manjina Grada Lipika. Nedavno smo prije par dana sudjelovali i u snimanju dokumentarne emisije „Putevima vode“ gdje smo uz druge nacionalne manjine prezentirali srpske gastronomske delicije. Trudimo se biti maksimalno aktivni.“

Nakon obreda druženje mještana i vjernika nastavljeno je uz glazbu i pjesmu SKD-a Prosvjeta pododbor zapadna Slavonija.