Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
KPD "SLOGA"

Na temelju uspješnog rada, dosadašnjem vodstvu potvrđen još jedan mandat

03.07.2020. 09:37 | 364 pregleda | Vijesti

Izborna sjednica Skupštine Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ Pakrac održana je u večernjim satima 1. srpnja u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“. Tom je prilikom Damiru Špančiću potvrđen još jedan predsjednički mandat, dok je na trogodišnje razdoblje  izabran novi upravni odbor - Zlatko Ančić, Mirjana Čenan, Zvjezdana Erjavec, Anđelka Gajšak – Špančić, Rinaldo Hrastić, Matija Kulhavi, Matija Osmak, Zlatko Osmak, Hrvoje Pavičić, Milan Ristić, Dubravka Špančić, Pero Tutić i Vjekoslav Varat.

Piše:
Compas

Na skupštini je istaknuto da su članovi KPD „Sloga“ tijekom 2019. godine intenzivno provodili programe kroz rad sekcija i ugovorene projekte. Tako je Kino sekcija prikazala 96 filmskih naslova koje je vidjelo 4529 gledatelja plativši ulaznice u iznosu od 102.297,00 kn.

Glumačka sekcija je u sklopu projekta „Ne živiš snove dok spavaš – probudi se“ producirala mjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“, s kojim su, osim u Pakracu nastupali i u Zagrebu i Kutini. Producirali su i predstave „Zeleni šumski san“ i „Božićna priča“.

U dva navrata su članovi glumačke sekcije sudjelovali u edukativnim programima u inozemstvu: Leon Krajačić i Gea Zandona u studenom u Estoniji i Kristina Zednik u Finskoj.

U sklopu Glazbene sekcije, članice Ženske pjevačke skupine su u studenom prošle godine organizirale smotru zborova „Susret studenog i pjesme“. Osim toga prigodno su nastupale na poziv drugih zborova, a s Društvom Mađara Pakrac su putovale i u Mađarsku, odnosno u Csepreg gdje su se predstavile tamošnjoj zajednici Hrvata i prijateljima iz Mađarske.

Od prošle godine ustrojena je i Tehnička sekcija koja se sastoji isključivo od mladih, a slijedom povećane potrebe i interesa zaposlena je mlada osoba za kino operatera i tehničku podršku.

Tijekom 2019. godine građani Pakraca i Lipika su mogli pogledati osamnaest predstava, a KPD „Sloga“ je provela i šest projekata vrijednih gotovo 400.000, 00 kuna.

Bili su partneri Bacačima sjenki iz Zagreba, a surađivali su i s Udrugom Latica, Centrom za usluge u zajednici Lipik, OŠ braće Radić Pakrac. Također, s gradovima Lipikom i Pakracom su surađivali u projektu  „Naučimo brinuti o okolišu“, a s Turističkom zajednicom i Gradom Pakracem ostvarili su suradnju s ponudom ljetnog vanjskog kina u srpnju 2019. Udruga mladih MALI MOST i Klub mladih Aurora, zajedno s mladima iz KPD „Sloga“ su proveli nekoliko zajedničkih aktivnosti za mlade, od akcija na uređenju okoliša, prikupljanja donatora za Zakladu Ane Rukavina, do plesnih večeri i vježbaonica engleskog jezika. Pokrenuta je i dramska igraonica za predškolce.

S Muzejom Grada Pakraca i Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar ostvarili su poslovnu suradnju za održavanje predavanja u Domu za nekoliko grupa osmoškolaca iz sjeverne Hrvatske te je u razdoblju ožujak – lipanj programom obuhvaćeno 2000 djece.

Bili su i domaćini brojnim programima udruga u kulturi, braniteljskim i sportskim udrugama (skupštine, tribine) te ustanovama koje su često sponzorirali u smislu korištenja njihovog prostora i troškova energenata.

U skladu s potrebama građana razvijaju nove projekte,napose djece i mladih a s fokusom na kulturu i umjetnost, hrvatski jezik, povijest i baštinu kao i predstavljanje novih vrijednosti i kultura, osobito europskih, unutar djelatnosti udruge.

U 2019. godini imali su tri dugoročna ugovora o najmu, zatim dugoročne zakupe dvorana te privatne zakupe fizičkih osoba, a posebno udruga. Tako da je, što se tiče financija za 2019. godinu, prihodovano 711.798,20 kuna, dok je rashodovano 565.034,26 kuna.

Rad KPD „Sloga“ je pohvalila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši važnost prisutnosti mlade populacije u radu ove vrijedne udruge.