LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
OCD DELFIN PAKRAC

Dosadašnje uspješno djelovanje „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ se nastavlja

30.06.2020. 17:11 | 455 pregleda | Vijesti

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela je mreža od 11 organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/svjedokinjama kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Članice mreže pružaju usluge emocionalne kao i praktične podrške pružanjem tehničkih i praktičnih informacija i informacija o pravima žrtava te psihološkog i pravnog savjetovanja. Podršku pružaju i pratnjom žrtava i svjedoka na sud, policiju, državno odvjetništvo i/ili u centre za socijalnu skrb. Korisnicima Mreže usluge su potpuno besplatne.

Piše:
Tomislav Ević

Organizacija civilnog društva Delfin Pakrac danas je u vijećnici Grada Pakraca u kompleksu Janković organizirala sastanak na kojem su uz predstavnike vezanih institucija i udruga izložili rezultate u protekle tri godine rada unutar programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.
OCD Delfin unutar Mreže djeluje na području Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije,a okupljenima su na sastanku rezultate tog djelovanja izložile volonterke Delfina Mirsada Popović Damjanović, voditeljica aktivnosti programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, Mirjana Bilopavlović i dugogodišnja suradnica Delfina Mirica Miljanić koja ondje radi na pružanju pravne pomoći/pravnog savjetovanja stranaka.

Tijekom 2018. godine pomoć je u OCD Delfin potražilo 57 osoba od kojih je većina bila s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i s kojima su obavljena 93 savjetovanja te 15 pratnji na sud i 8 u druge institucije. Godinu kasnije tj. 2019. pomoć je tražilo 94 korisnika, odrađeno je 168 savjetovanja od čega 58 pravnih, 40 pratnji na sud te 4 pratnje u druge institucije. Do sada u 2020. godini pomoć u Delfinu potražilo je 67 korisnika, odrađeno je 38 pravnih savjetovanja, 6 pratnji na sud te 5 pratnji u druge institucije dok se težište korisnika prebacilo na one iz Požeško-slavonske županije koji čine 90% ovogodišnjih korisnika. Volonterski tim OCD Delfin su na sve radnje u protekle tri godine djelovanja unutar mreže utrošili preko 2500 radnih sati, popunjavajući tako svojevrstan pravni vakuum u kojima se većina žrtava i svjedoka nalazi kada institucije ispune svoje zakonom propisane dužnosti prema njima.

Mnogima od njih takva pomoć i poticaj da se izbore za sebe od bližnjih ne dolazi i pomoć osoba od povjerenja iz Delfina od neprocjenjive je važnosti za njihovo samopouzdanje i bolje suočavanje sa svime što ih čeka u procesu ostvarivanja svojih prava ili svjedočenju na sudu. OCD Delfin je među prvima koji su u Hrvatskoj krenuli s tim programom i imaju bogato iskustvo, a konstantan priljev novih korisnika pokazuje da su problemi s kojima se susreću u radu sa svojim korisnicima itekako prisutni u društvu i nemaju tendenciju opadanja. Stoga je njihova uloga u svemu tome neprocjenjiva jer se obeshrabrene žrtve raznih oblika nasilja uz ohrabrenje i poticaj volontera ipak odluče boriti se za sebe i svoja prava.

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ će se nastaviti iako radi ovogodišnjih pandemijskih okolnosti još nije sve točno definirano, a u razmjeni iskustava i sugestija na sastanku sudjelovali su i predstavnici udruga i institucija; Mirjana Čar Bunčić iz Centra za socijalnu skrb Pakrac, Miro Miličević iz PU Požeško-slavonske te načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, predstavnica Grada Pakraca Marija Martinelli, Jasna Turuk Perić iz HZZ ispostava Pakrac, Vesna Latinski iz Udruge slijepih Pakrac-Lipik te Kristina Grgić iz Palijativnog tima LiPa.

Sastanak je zaključen uz konsenzus sudionika da je neophodna bolja komunikacija i razmjena iskustava među institucijama poput ovih na današnjem sastanku, potreba dodatnih edukacija svih sudionika sustava, međusobna suradnja i povjerenje na korist onima koji su žrtve nasilja i trebaju pomoć.

 

Za sve upite, pomoć i podršku, savjete djelatnice/djelatnici, volonterke/ri stoje vam na raspolaganju:

  • Osobnim dolaskom u OCD DELFIN, na adresi Braće Radića 13, Pakrac, drugi kat
  • telefonskim putem 034 411-780 svaki radni dan od 08:00 do 16:00h (poziv se naplaćuje po normalnoj tarifi HT mreže)
  • putem email-a na   delfin.zamir@gmail.com