LIPIK test
Delfin
Vera Pečanić
Nema potvrde zaraženih osoba virusom Covid-19

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Povoljna situacija na području Lipika

30.06.2020. 11:35 | 1064 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Lipika, nakon duže od dva mjeseca, ponovno je održan u večernjim satima 29. lipnja u prostoru lipičke Gradske uprave. Sastanku je predsjedao načelnik Stožera Slobodan Katunar, a osim njegovih članova nazočan je bio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Na sastanku je bilo govora o situaciji vezanoj oko ponovne aktualizacije epidemije koronavirusa pa je tako bilo osvrta i na situaciju u Lipiku gdje su stigli negativni rezultati svih 45 kontakata osobe koja je pozitivna na Covid-19 i koja je tri dana boravila na području Lipika, a koja je povezana sa slučajem iz samostana Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu. Još jednom je naglašeno da svi testirani ostaju u samoizolaciji te će nakon toga ponovno biti podvrgnuti testiranju.

Od načelnika PP Pakrac Roberta Hrastića moglo se čuti da kršenja samoizolacije nije bilo te da se trenutno (op. a. 29. lipnja u 20h) na području Lipika i Pakraca nalaze 53 osobe u samoizolaciji. Tu se osim kontakata povezanih sa slučajem iz Đakova ubrajaju i one osobe koje su pristigle iz inozemstva, uglavnom BiH, međutim očekuje se da će taj broj sad biti u padu.

Na sastanku je istaknuto kako su krajem prošlog tjedna otvoreni Bazeni Lipik uz pridržavanje svih mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a tako su se održali i ostali događaji, poput prve pričesti u lipičkoj župnoj crkvi.

Vezano za specifičnost nadolazećih izbora, naglašeno je da je HZJZ donio epidemiološki okvir kojeg se treba pridržavati.

Gradonačelnik Kasana je ovom prigodom također ukazao na nepredvidivosti virusa te na činjenicu da se moramo priviknuti na suživot s virusom te se pridržavati propisa, dok je dr. Ivica Turuk kazao da neće biti potrebe za Covid ambulantama, ali da se opet od pacijenata u Domu zdravlja očekuje da dolaze s maskama. Slično je i u bolnicama, samo što tamo i dalje nema posjeta. Tako je ravnateljica GDCK Pakrac Danijela Kiš istaknula i to da u Domu za starije i nemoćne osobe u Marinom Selu od 21. lipnja ponovno nema posjeta.

Antun Širac, predstavnik Uprave za zaštitu i spašavanje naglasio je da njihovih pet inspektora svakodnevno obilaze pravne subjekte te upozoravaju na važnost pridržavanja epidemioloških mjera, a proteklog su vikenda počeli obilaziti i noćne klubove.

Na upit Tomislava Stokića, zapovjednika DVD-a Lipik, načelnik Slobodan Katunar je kazao da građani koji sumnjaju u nekoga da je u samoizolaciji, a misle da ju isti krši, to slobodno mogu provjeriti tako da kontaktiraju njega ili policiju.