Delfin
PUKE banner
Medianno
Restoran Ergela

Održane godišnje skupštine HVIDRA-e Lipik i Udruge branitelja Lipika 1991.

30.06.2020. 09:46 | 1193 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U restoranu "Ergela" u Lipiku  29. lipnja su održane dvije skupštine braniteljskih udruga s područja Lipika: HVIDRA-e Lipik i Udruge branitelja Lipika 1991. godine, a nakon toga je održana i početna konferencija  projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika". Pozitivan je to primjer funkcioniranja dvije srodne udruge, čiji se članovi uzajamno pomažu u većini aktivnosti koje provode.

 

Skupština HVIDRA-e Lipik

U izvješću za 2019. godinu predsjednik lipičke HVIDRA-e Branimir Ljevaković je naglasio kako je protekla godina bila puna različitih aktivnosti, što podrazumijeva sudjelovanje na svim sjednicama županijske HVIDRA-e, sjednicama Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik te prisustvovanje na većini obilježavanja događaja iz Domovinskog rata na području Lipika i Požeško-slavonske županije. Sveukupno su prisustvovali na 76 događaja, od kojih je istaknut Dan zdravlja u Lipiku gdje su članovi HVIDRA-e iz Kaštela pekli srdele, a prihod od prodaje je doniran Udruzi "Latica". Isto tako na pozive branitelja iz srodnih udruga, boravili su u Varaždinu i Križevcima, a napomenuto je i to kako je  prošle godine u Lipiku održano Športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (ŠNIDOR) Požeško-slavonske županije te su sudjelovali na državnom ŠNIDOR-u u Makarskoj.

Što se tiče financija, prihodi u prošloj godini su iznosili 25.700,00 kuna, dok su rashodi bili 20.933,00 kuna tako da je stanje računa 31.12.2019. iznosilo 4.766,82 kuna. U sljedećoj godini namjeravaju provoditi slične aktivnosti kao i dosad.

Branitelje su ovom prigodom pozdravili te im iskazali podršku Miroslav Bagarić, voditelj odsjeka za branitelje u Požeško-slavonskoj županiji te lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo  značaj udruga proisteklih iz Domovinskog rata te je još jednom zahvalio svima onima koji su sudjelovali u stvaranju naše domovine. Osvrnuo se i na izuzetnu suradnju s braniteljskim udrugama kao i na važnost projekata koji se odnose na skrb o braniteljima i njihovim obiteljima. Također je naglasio kako ovih dana započinje izgradnja spomenika poginulim „Tigrovima“ u Donjem Čagliću, a vrlo brzo i gradnja Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku ukupne vrijednosti 5.2 milijuna kuna.

 

Održana početna konferencija  projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika"

Nakon skupštine lipičke HVIDRA-e održana je i početna konferencija  projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika" koji su prezentirali voditeljica projekta Željka Šugić i suradnik na projektu Grigor Marinić. Riječ je o projektu čije je trajanje predviđeno u trajanju od 24 mjeseca i o kojem smo već pisali, a na konferenciji je ponovno naglašeno kako je njegova vrijednost 1.323.355,00 kuna (sufinanciranje EU 1.124.851,75 kuna).

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata, članova šire i uže obitelji na području grada Lipika pružanjem usluga psihosocijalne pomoći i pružanjem usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Tako je istaknuto da je dosad u sklopu projekta zaposleno šest osoba (voditelj, asistent, dvije gerontodomaćice, dva osobna pomoćnika), pruženo je psihološko savjetovanje za ukupno devet korisnika te su educirane dvije gerontodomaćice. Kupljena je radna odjeća za zaposlenike, kosilica, trimeri, potrepštine za čišćenje, šišač živice i slično. Također je kupljeno kombi vozilo za pružanje usluge prijevoza korisnika. Isto tako, pružena je dosad pomoć u kući za ukupno 22 korisnika, a pomoć oko kuće za ukupno 40 korisnika.

 

Skupština Udruge branitelji Lipika 1991. godine

Nakon konferencije održana je i skupština Udruge branitelji Lipika 1991. godine. Tako je predsjednik Zvonimir Bišćan u kratkom i jasno sažetom izvještaju o radu ustvrdio da je tijekom protekle godine Udruga sudjelovala u svim važnim događajima na našem području koja su vezana uz Domovinski rat, kao i u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Organizirali su obilježavanje Dana oslobođenja Grada Lipika, a sudjeluju i u svim javnim natječajima, u čemu im pomažu djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Sve će te aktivnosti nastaviti provoditi i u svojem daljnjem radu, odnosno skrbiti o braniteljima i njihovim obiteljima, promicati vrijednosti Domovinskog rata te educirati djecu o njemu, prikupljati povijesnu građu te surađivati s ministarstvom i srodnim udrugama.

U pogledu financija, iz 2018. godine su prenijeli 13.667,00 kuna, a prihodi u 2019. godini iznosili su 46.650, kuna. Rashodi u protekloj godini su iznosili 55.678,29 kuna pa je krajem godine stanje na računu bilo 4.538,74 kuna.

Skupštinu su pozdravili i branitelji iz Zaboka koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani Lipika od srpskog agresora.