LIPIK test
Delfin
Medianno

LIPIK: radovi na projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“

24.06.2020. 08:07 | 979 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Početkom prošlog tjedna u Ulici Ruđera Boškovića u Lipiku su započeli prvi radovi na projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ vrijednih 183,4 milijuna kuna koji će trajati naredne dvije godine i na koje će se građani Lipika trebati naviknuti i prilagoditi, kao uostalom i građani Pakraca kojima su radovi već unijeli značajne promjene u svakodnevni život.

Ovaj projekt predviđa dvije osnovne aktivnosti. Prva se odnosi na formiranje jedinstvenog sustava odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Lipik-Pakrac koje će u konačnici imati oko 115 kilometara kanala i 18 crpnih stanica te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za cca 13,5 tisuća stanovnika. Predviđena je izgradnja nešto više od 33 kilometara novih kanalizacijskih sustava i rekonstrukcije 22,5 kilometara postojećeg kanalizacijskog sustava, a cilj je povećanje priključenosti za otprilike četiri tisuće novih stanovnika. Drugi dio projekta se odnosi na rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava. Naime, uz sanaciju sustava odvodnje, nužno je intervenirati i na vodoopskrbnom sustavu. Planirana je rekonstrukcija središnjih dijelova Lipika i Pakraca u dužini većoj od 25 kilometara cjevovoda uz izgradnju novog dovodnog cjevovoda između Pakraca i Lipika te izgradnju i rekonstrukciju dovodnog cjevovoda od Gaja do Dobrovca, što je sveukupno 36,3 kilometara cjevovoda, a u sklopu projekta će se spojiti i naselje Kusonje u kojem se gradi kanalizacijski sustav, ali trenutno funkcionira na lokalnim vodovodima pa će se na ovaj način novih 225 korisnika spojiti na javni vodoopskrbni sustav.

Kako smo doznali od gospodina Tilena Klemenca, voditelja cjelokupnog projekta u poduzeću Gorenjska gradbena družba d.d. koje izvodi radove, jutros su započeli i radovi na početku Vukovarske avenije, a u srpnju bi se na području Lipika radovi trebali nastaviti odvijati i u ulicama Ruđera Boškovića, I. G. Kovačića i Udinskoj, ali i u Vukovarskoj te Ulici Marije Terezije.