Delfin
LIPIK test
Medianno
Održan sastanak Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

Za odlazak iz Lipika u Pakrac te obratno trebat ćete imati propusnicu

23.03.2020. 14:49 | 4268 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas je iznio donesene Odluke od strane Nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Potvrđene su 52 oboljele osobe novim koronavirusom te je dosad je potvrđeno sveukupno 306 oboljelih osoba. Na području Požeško-slavonske županije nema potvrđenih slučaja, 12 osoba je do sada testirano te je u samoizolaciji.

Najnovija donesena Odluka je o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Zabrana se ne odnosi na:

  • - promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
  • - dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe
  • - izvješćivanje javnosti
  •  stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
  • - situacije poput vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • - putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • - žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-10

Prilikom ulaska i izlaska iz gradova i mjesta s povećanim rizikom širenja virusa građani se moraju pridržavati pravila socijalnog distanciranja, ne zadržavanja na javnim prostorima, te posjedovati valjanu propusnicu.

Propusnice za opskrbu, službe koje su bitne za zdravstvenu i drugu zaštitu, novinare i one koji zbog posla moraju putovati u drugo mjesto izdavat će pravna osoba, odnosno njihov poslodavac.

Za situacije u vezi vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, propusnicu izdaje gradski stožer civilne zaštite. Dakle, za stanovnike Lipika će se takve propusnice izdavati u zgradi lipičke Gradske uprave (Ulica Marije Terezije 27, u vremenu od 7 do 15h).

Propusnicu za kretanje radi hitnih medicinskih razloga izdavat će liječnik obiteljske medicine, a za operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja korona virusa propusnicu će izdati njihovi nadležni. 

Druga Odluka koja je donesena je Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera vezanih uz virus SARS-Cov-2 za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID19.

S obzirom na daljini razvoj epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj uzrokovanje virusom SARS-CoV-2, a s ciljem trenutačne zaštite života i zdravlja pučanstva u Republici Hrvatskoj, uvodi se nužna mjera posebne organizacije rada epidemiološke službe i druge posebne epidemiološke mjere vezane uz virus SARS-coV-2, za vrijeme dok traje proglašena epidemija bolesti COVID-19.

Ovom Odlukom uvodi se stalna pripravnost doktora medicine specijalista epidemiologije koji su zaposleni unutar mreže zdravstvene zaštite Republike Hrvatske, bez obzira na mjesto rada i poslodavca. Organizacijom i rasporedom rada specijalista epidemiologa upravljaju zavodi za javno zdravstvo u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Treća donesena Odluka je o uvođenju nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID19. Ovom Odlukom uspostavlja se koordinacija rada hitne medicinske službe i sanitetskih prijevoza u cijeloj Republici Hrvatskoj te zajedničko djelovanje svih zavoda za hitnu medicinu jedinica područne (regionalne) samouprave.

Nužno je sve korisnike zdravstvene zaštite upoznati da u slučaju postojanja simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, kratak dah) moraju obavezno najprije TELEFONSKI KONTAKTIRATI svoga izabranog liječnika obiteljske medicine ili 24 satnu hitnu ordinaciju (POŽEGA, Matije Gupca 10: broj tel. 095/340-0019 i PAKRAC, Bolnička 80: broj tel: 095/982-4362)

Također proteklih dana donesena je Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Župan Alojz Tomašević je izjavio kako moli građane da ne dolaze iz ostatka županije u Požegu, u slučaju da imaju zdravstvenih tegoba neka se jave svom obiteljskom liječniku.

"Mi smo jedna od rijetkih županija koja do sada nema zaraženih te se nadamo da će to tako i biti. Naš izvrstan rad epidemiologa spriječio je zaraženost na području naše županije." - rekao je župan Alojz Tomašević.

Zabrana prelaska iz grada u grad stupa na snagu od večeras. Broj poziva na županijski centar je izuzetno povećan, pa se građani mole da se rastereti broj 112 pitanja koja se tiču medicine. Osobe koje su se testirale i negativne su nisu slobodne, već su dužne nastaviti samoizolacijom jer postoji mogućnost da se virus pojavi.

"Požeško-slavonska županija je još uvijek bez ijednog oboljelog, testirali smo 12 osoba s područja naše županije i sve osobe su negativne." - rekao je Ante Vitalia te je ponovno apelirao na građane da se drže striktnih uputa.

Tijekom proteklih dana policija je provela 132 kontrole osoba, a zaprimili su 65 dojava koje se odnose na 83 osobe o kršenju mjera samoizolacije. Policija je do sada utvrdila 17 osoba da krše mjere samoizolacije i za svaku osobu je išao prekršajni nalog i sankcija za kršenje mjera samoizolacije.

Pozivaju se svi građani da ako znaju da postoji netko tko je kršio mjere samoizolacije, da slobodno prijave policiji. Stožer apelira na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im zadane.

 

Foto/izvor: Požeško-slavonska županija