Delfin
LIPIK test
Medianno

Međunarodni dan fizikalne terapije obilježen u Toplicama Lipik

13.09.2019. 16:48 | 1291 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U sklopu Toplica Lipik, 13. rujna obilježen je Međunarodni dan fizikalne terapije koji se od 1951. godine svake godine obilježava u brojnim zemljama svijeta.

Glavni fizioterapeut lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Ivan Žilić u prepunoj konferencijskoj dvorani Quella tom je prigodom pozdravio sve prisutne, a ravnatelj Bolnice Darko Kelemen u svojem je govoru istaknuo kako je u hrvatskoj javnosti uobičajeno da se kao sinonim za zdravstvene radnike spominju liječnici i medicinske sestre, dok fizioterapeuti i ostali zdravstveni radnici nekako padaju u sjenu i ne spominju se baš tako često. "Ipak, na razini naše bolnice, fizioterapeuti imaju izuzetnu ulogu. Na današnji dan u Toplicama Lipik zaposleno je 60 radnika fizioterapeutskog smjera više ili visoke spreme, uključujući i pripravnike, što čini skoro 48% svih zdravstvenih radnika u našoj ustanovi.", naglasio je ravnatelj te dodao kako je Međunarodni dan fizikalne terapije takav dan tijekom kojeg fizioterapeuti pokušavaju skrenuti pažnju javnosti na svoj rad i doprinos zdravlju ljudi. "Kad je Bolnica Lipik u pitanju, treba reći da naši fizioterapeuti na svoj značaj ukazuju permanentno i s entuzijazmom tijekom cijele godine. Fizioterapeuti se pojavljuju u svim fazama zdravstvene usluge, od dijagnostičkih do specijalističkih ambulanti preko rada na bolničkim odjelima ili u fizioterapiji, a sve više u tržišnoj ponudi kroz wellness usluge i usluge zdravstvenog turizma. Uključuju se i u razne manifestacije, poput sajmova posvećenih zdravlju ili ruralnom turizmu, zatim u sudjelovanja u brojni stručnim skupovima, a prihvaćaju se i mentorstva učenicima i studentima gdje uvijek imaju zapaženu ulogu.", rekao je Darko Kelemen te zaključio kako o kvaliteti i uspješnosti rada fizioterapeuta svjedoče i pohvale pacijenata, kao i kolega drugih zdravstvenih smjerova.

Lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, ujedno i predsjednik bolničkog Upravnog vijeća složio se s ravnateljem Kelemenom kako je potrebno prilagoditi se novim izazovima i novim vremenima napomenuvši kako je svaka nova investicija i inovacija za poboljšanje usluga prema pacijentima izuzetno važna jer njome se promovira lječilište, u kojem postoji stručno osoblje i potrebna infrastruktura, u svrhu razvoja zdravstvenog turizma tijekom cijele godine.

Umjetničku notu današnjem događaju dala je prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar istaknuvši kako je izuzetno ponosna na razvoj fizioterapije u Lipiku te je ovom prigodom okupljenima pročitala dvije pjesme, naglasivši kako je poetska terapija priznata i poznata u rehabilitaciji kao dio art terapije.

U daljnjem dijelu programa održana su dva predavanja. "Fizioterapija u SB Lipik "jučer, danas, sutra"", bila je tema predavanja Ivana Žilića, mag. physioth, dok je o temi ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana fizikalne terapije - kroničnoj boli - govorila Danijela Babojelić, mag. physioth.