Delfin
LIPIK test
Bazeni Lipik
SUSRET POVIJESNIH POSTROJBI HABSBURŠKE MONARHIJE

Predstavnici Lipika i Državne ergele Lipik boravili u mađarskom gradu Igal

17.08.2019. 22:39 | 668 pregleda | Vijesti

U mađarskom gradiću Igal, inače prijatelju Grada Lipika, proteklog je vikenda održan susret povijesnih postrojbi Habsburške Monarhije (od 1867. godine Austro-Ugarske) na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Grada Lipika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem te izaslanstvo Državne ergele Lipik.

Piše:
Matija Kulhavi

Tom su prigodom predstavljeni konji lipicanci, Državna ergela Lipik, kao i sam Grad Lipik, doznali smo od dogradonačelnika Slobodana Katunara, koji je naglasio kako su gradovi Igal i Lipik sklopili sporazum o bratimljenju u srpnju 2011. godine, a zajedničko im je to što oba grada imaju termomineralne izvore zahvaljujući kojima se razvio turizam, odnosno toplice i kupalište.

Na ovom susretu, koji je odisao povijesnim ozračjem, među brojnim postrojbama K.u.K. monarhije, nastupili su i pripadnici Bjelovarskih graničara – Husara. Gostima iz Hrvatske dobrodošlicu je poželio predsjednik udruge mađarsko-hrvatskog prijateljstva u županiji Somogy Csúcs Tibor, a gradonačelnik Igala Obbása Gyula postao je član jedne husarske postrojbe.