Delfin
Delfin
Medianno
BLAGDAN UZENESNJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE NA NEBO

Svetkovina Velike Gospe

15.08.2019. 09:38 | 843 pregleda | Vijesti

Katolički vjernici danas slave blagdan Velike Gospe, vrijeme kad veliki broj vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. Svetkovina se slavi u brojnim zemljama, uglavnom na području Europe i Južne Amerike.

Velika Gospa je blagdan kad se vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!”

Piše:
Matija Kulhavi

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”. Kroz povijest zazivali su je i "Fidelissima Advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Marijanska svetišta u svijetu

Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupeu (Meksiko).

Marijanska svetišta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu

Uznesenju Blažene Djevice Marije u Pakracu je posvećena župna crkva 1763. godine. Jedinstvenost ove crkve nalazimo u njezinu položaju na povišenju do kojeg vodi široko stubište te ona tako dominira čitavom gradskom vizurom. Takav položaj je specifičan za barokna sakralna zdanja.

Katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu je jednobrodna, longitudinalnog tlocrta s polukružnim svetištem i masivnim zvonikom smještenim uz pročelje. Tijekom povijesti je prošla puno mijena, napose njezin interijer koji je izvorno bio pravi primjer skladnog baroknog interijera ukrašenog oslikanim zidovima, drvenim oltarima, propovjedaonicom te vitrajima. Glavni oltar posvećen Blaženoj Djevici Mariji izradio je poznati kipar Franz Straub 1763. godine, a središnji dio oltara krasi Tizianova reprodukcija slike Uznesenja Blažene Djevice Marije. Jedna od posebnih vrijednosti crkve su svakako orgulje koje su rađene u poznatoj radionici Heferer (1900.).

Nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu većina inventara je danas obnovljena.