Upit2
banner sezame okoliš
MaliBozicniturnir2019
Od danas na web stranicama MUP-a

Provjerite stanje vozačke dozvole

01.08.2019. 09:52 | 1153 pregleda | Vijesti

Danas na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a jedna od novosti je i to da sudionici u prometu sami mogu provjeriti stanje vozačke dozvole na web stranicama MUP-a.

Piše:
Compas

Danas na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a sudionicima u prometu od znatne koristi bit će jedna od novosti koju zakon uvodi.
 
Naime, MUP na svojim web stranicama, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, omogućuje provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.
 
Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“  u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak. Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja.


 
Situacije u kojima ne smijete dati drugima da voze

Također, Izmjenama i dopunama Zakona detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom. 

 

Izvor: mup.gov.hr