Delfin
Delfin
Medianno
Povodom sv. Jurja Mučenika, zaštitnika župe

U Donjem Čagliću proslavljeno Jurjevo

24.04.2019. 09:57 | 1198 pregleda | Vijesti

Svetom misom i proslavom u prostoru Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću, stanovnici ovog mjesta i njihovi prijatelji u utorak, 23. travnja obilježili su Jurjevo, spomendan sv. Jurja Mučenika, zaštitnika župe Donji Čaglić.

Piše:
Matija Kulhavi

Obilježavanje blagdana sv. Jurja započelo je svetom misom koju je u tamošnjoj kapelici predvodio vlč. Stjepan Škvorc, župnik župe sv. Katarine u Gaju i Župe Presvetog Srca Isusova u Antunovcu, a nastavilo se druženjem kojeg su, u prostoru nekadašnje osnovne škole, a danas Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću, zajednički organizirali Mjesni odbor i Udruga mještana Donji Čaglić.

Prisutne su pozdravili Mijo Labudić, predsjednik Udruge mještana Donji Čaglić te predsjednik Mjesnog odbora Darijo Dudaš, kao i njegova prethodnica na tom mjestu te aktualna vijećnica u lipičkom Gradskom vijeću Dijana Adžijević Kuprešak. Istaknuta je potpora i podrška koju dobivaju od Grada Lipika, a tom su prilikom dodijeljene i zahvalnice svima onima koji su doprinijeli i doprinose radu mjesnih udruga, kao i razvoju samog mjesta.

Za sve posjetitelje besplatno u ponudi je bio lovački paprikaš koji je pripremio Juraj Matijević, dok je za dobar provod bio zadužen Vlado Franić, odnosno glazbeni sastav „Ja sam“.

Sveti Juraj Mučenik u crkvenoj ikonografiji prikazan je kao vitez na konju koji ubija zmaja koji je simbol zla. U kršćanskoj vjeri ubraja se u jednog od 14 pomoćnika u nevolji, rodio se u Kapadociji, području današnje Turske u 3. stoljeću, a umro je mučeničkom smrću za Dioklecijanovog progona kršćana 303. godine. Sveti Juraj se vrednuje kao simbol kršćanske hrabrosti koji je ostao čvrst u svom uvjerenju.

Župna crkva u Donjem Čagliću posvećena je upravo sv. Jurju Mučeniku. Sagrađena je 1869., a pobunjeni Srbi i Jugoslavenska narodna armija razorili su je do temelja granatama u listopadu 1991. godine. U tijeku je njezina ponovna izgradnja po uzoru na staru župnu crkvu.

FOTOGALERIJA: Sveta misa povodom Jurjeva (23.4.2019.)

FOTOGALERIJA: Proslava Jurjeva u Donjem Čagliću 823.4.2019.)