Upit2
Upit2
Medianno
DVD MARINO SELO

Burna godišnja skupština; izvješća usvojena uz dva suzdržana

18.03.2019. 00:46 | 1023 pregleda | Vijesti

DVD Marino Selo održalo je jučer svoju 92. redovnu godišnju skupštinu. U društvenom domu Marino Selo uz vodstvo i članstvo Društva skupštini su nazočili i brojni gosti iz okolnih prijateljskih Društava iz Husaina, Zbjegovače, Kapelice Kaniške Ive, Donje Obriježi, Brekinske, Filipovca, Dobrovca, Antunovca, Brezina i Pakraca, a skupštini su nazočili predsjednik i tajnik VZ Pakrac-Lipik Tomislav Stokić i Zlatko Zerdin, predsjednik MO Marino Selo Mijo Štimac i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Piše:
Tomislav Ević

Kao i mnogim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području VZ Pakrac-Lipik ni DVD-u Marino selo prošla godina nije donijela puno zbivanja. Imali su samo jednu, dosta tešku intervenciju prilikom požara na obiteljskoj kući u kojoj je nažalost poginuo jedan od ukućana, dok na jednu intervenciju nisu uspjeli izaći radi nedostatka ljudstva. Preventivno su tijekom sezone žetve obavljali dežurstva. Ovo malo društvo koje ima svega 48 članova i koje kao i mnoga druga ima problema s odlaskom mladih trbuhom za kruhom ipak je protekle godine upisalo tri nova člana. Iako godina nije obilovala intervencijama, Društvo je bilo aktivno na druge načine, prvenstveno sudjelovanjem na vatrogasnim vježbama. Uz združenu vatrogasnu vježbu povodom 90. obljetnice DVD-a Prekopakra, sudjelovali su i na onoj održanoj u Dobrovcu, po prvi put i u Pakracu na drugom Zimskom kupu gdje osvajaju drugo mjesto u kategoriji, a na 10. kupu Banovac osvajaju prvo mjesto i prelazni pehar. Sudjelovali su na komemoraciji i polaganju vijenaca nestalim braniteljima na Bučju. Financijski gledano, protekla godina bila je pozitivna jer su prihodi od 25.922 kune premašili rashode koji su iznosili 16.879 kuna, što je sa zadnjim danom prošle godine rezultiralo stanjem računa u iznosu 5.641 dok je stanje blagajne iznosilo 3.401 kunu.

Uz uobičajeni plana rada za narednu godinu koji obuhvaća sve redovne aktivnosti izlazaka na intervencije i održavanja opreme kao i prisustvovanju na vatrogasnim vježbama i događanjima u organizaciji VZ Pakrac-Lipik te rada s mladeži i privlačenju novog članstva glavni događaj u DVD-u Marino Selo bit će obilježavanje 90. godina postojanja ovog Društva osnovanog 28. rujna 1930 godine. Sredstva za to su predviđena i u financijskom planu koji predviđa 23.500 kuna prihoda te 26.800 kuna rashoda dok bi se razlika trebala namaknuti dosad akumuliranim sredstvima.

Iako su ovakve godišnje skupštine u DVD-ima najčešće formalnost gdje se iznesena izvješća jednoglasno usvajaju, u Marinom Selu to nije bio slučaj te je bilo neslaganja i upita vezanih za pojedine stavke u financijskom izvješću za prošlu godinu i još nekoliko tema koje su rezultirale žustrom raspravom i povišenim tonovima. Strasti su smirivali predsjednik VZ Pakrac Lipik Tomislav Stokić, a i predsjednik MO Marino Selo Mijo Štimac dok je tajnik VZ Pakrac Lipik Zlatko Zerdin ponudio moguće rješenje za rješavanje tih neslaganja unutar društva. Nakon dodatne rasprave izvješća se konačno usvajaju uz dva suzdržana glasa.
Na kraju ove dosta duge i netipične skupštine okupljenima su se obratili i gosti. Mijo Štimac pozvao je na zajedništvo i smirivanje strasti, da jedni drugima maksimalno pomažu za boljitak sela u kojem žive. Podsjetio na sve što je do sad zajedničkim snagama napravljeno u selu, a i sve što će se još napraviti navodeći pritom radove koji će se na društvenom i vatrogasnom domu napraviti u sklopu energetske obnove i radove na igralištima u njegovoj blizini.

Tomislav Stokić također je pozvao na smirivanje razmirica i bolju komunikaciju unutar društva pogotovo radi vatrogasne mladeži koja je visoko motivirana i postiže odlične rezultate na vježbama. Također je pozvao na profesionalnost te istaknuo da je potrebno da gledaju u budućnost te da će kao i do sad imati punu potporu u radu od njega osobno kao i od VZ Pakrac Lipik koja u njih i rad Društva ulaže sve ovo vrijeme.

U ime Grada Lipika okupljenima se obratio i gradonačelnik Vinko Kasana rekavši da su povišeni tonovi pokazatelj da je članovima DVD-a Marino Selo itekako stalo do njegovog opstanka i djelovanja ali da bi se svakako trebalo raspraviti sve nejasnoće te biti maksimalno transparentan u radu kako bi s maksimalnim zajedništvom dočekali 90. obljetnicu sljedeće godine. Također je podsjetio da Grad Lipik iznimno cijeni djelovanje svih DVD-ova na svom području te da je to i potvrdio olakšicama operativnim članovima koji svoje živote izlažu opasnosti prilikom intervencija i to oslobađanjem od plaćanja komunalne naknade. Podsjetivši još jednom na obnovu društvenog doma u Marinom Selu uz obnovu društvenih domova u Antunovcu, Brekinskoj, Poljani, Brezinama i Filipovcu, te na ostale radove koji su se odradili u selu zadnjih godina ( parkiralište nasuprot crkvi, radovi na nogometnom igralištu, održavanje jaraka u suradnji s hrvatskim vodama) rekao je da je to pokazatelj da se radi svake godine, a da će se to nastaviti i u budućnosti. Na samom kraju naglasio je da će rad Društva Grad Lipik i dalje podupirati te im poželio što manje intervencija i više zajedništva u daljnjem radu.