Upit2
banner sezame okoliš
Medianno
SKUPŠTINA UDRUGE ZA OČUVANJE NARODNIH OBIČAJA LIDO DOBROVAC

Nastavljaju s razvojem turističkih manifestacija; naglasak na uključivanju mlađih članova

17.03.2019. 10:32 | 606 pregleda | Vijesti

Udruga za očuvanje narodnih običaja LIDO Dobrovac jedna je od najaktivnijih, ali i najorganiziranijih udruga, koja je zaslužna za održavanje nekoliko uspješnih, sad već i tradicionalnih organizacija kojima obogaćuje turističku ponudu Grada Lipika. O svemu tome što je urađeno u protekloj godini, kao i o planovima za tekuću godinu, bilo je govora na redovnoj godišnjoj skupštini koja se u večernjim satima 16. ožujka održala u Dobrovcu.

Piše:
Matija Kulhavi

Pokladni običaji, odnosno maškare i maskenbal, Ivanjski krijesovi te tradicionalno Slavonsko kolinje i čvarkijada, glavne su aktivnosti kojima se Dobrovčani bave tijekom godine, a svakom od tih događanja prethode višemjesečne pripreme.

Istaknuto je kako su maškare održane 3. veljače 2018., a okupile su oko tridesetak sudionika te su im u goste došla i djeca iz Udruge "Latica". Tjedan dana kasnije (10. veljače) održan je i tradicionalni Maskenbal na Ergeli kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju.

Ivanjski krijes, protekle je godine održan 24. lipnja, a u sklopu njega održana je i biciklijada s 34 sudionika iz Lipika, Pakraca, Daruvara, Novske, Kutine, Garešnice i okolnih naselja. Organizirano je i natjecanje vatrogasne mladeži iz nekoliko DVD-ova, a više od 1000 sudionika okupilo se na tradicionalnom paljenju krijesa te kasnijem koncertu popularne Cecilije.

U kasnu jesen održano je tradicionalno Slavonsko kolinje i čvarkijada na kojima je bilo oko 350 gostiju, a u manifestaciji su sudjelovali i gosti iz Mađarske, dok je čitav događaj bio humanitarnog karaktera.

Dobrovčani su se pojavili i sudjelovali na manifestacijama koje su se održavale u organizaciji Grada Lipika i TZ grada Lipika, a aktivno su sudjelovali i na čvarkijadi u Vetovu te uzvratnom posjetu prijateljima u Mađarskoj.

Slične aktivnosti, koje se tiču očuvanja narodnih običaja, ali i sudjelovanja u manifestacijama Grada Lipika te suradnje s drugim udrugama, nastavit će provoditi i u budućnosti, s time da je naglasak stavljen na povećanje broja mladih članova.

Što se tiče financija, prihodi u 2018. godini su iznosili 56.607,50 kuna (gradski proračun, brojne donacije, članarine, aktivnosti Udruge), dok su rashodi iznosili 55.509,31 kuna (organizacija događanja, pomoć i donacije, inventar i sitni troškovi, nagrade/maskenbal, pokloni/Ivanjski krijesovi).

Na skupštini je predsjedavajući Željko Dolić iistaknuo zuzetno dobru suradnju s članovima NK Dobrovac koji zajedno s članovima Udruge LIDO provode većinu aktivnosti koje se održavaju u Dobrovcu.

Pohvale za puno truda i volonterskog rada članova udruge LIDO došle su i od predstavnika Grada Lipika - dogradonačelnika Slobodana Katunara i predsjednika Gradskog vijeća Lipika Mladena Dolića, koji su istaknuli turistički potencijal dobrovačkih manifestacija, kao i bezrezervnu podršku od Grada.

Iskazi podrške i pohvale Udruzi LIDO došle su i od predsjednika NK Dobrovac Josipa Tukare te Daliborke Jandroković u ime poduzeća Prologos d.o.o. i ŠRD "Slavonac" Lipik.