banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
GODIŠNJA SKUPŠTINA ŠRD „SLAVONAC“ LIPIK

ŠRD "Slavonac" Lipik: godina uspješnih sportskih rezultata

10.03.2019. 14:00 | 556 pregleda | Vijesti

U prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Lipiku u nedjelju, 10. ožujka održana je redovita godišnja skupština Športsko ribolovnog društva „Slavonac“ Lipik. Skupštinu je otvorio predsjednik ŠRD „Slavonac“ Lipik Davor Jandroković pozdravivši nazočne članice i članove te uvažene goste, među kojima su bili predstavnici Grada Lipika na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem, predstavnici prijateljskih ribolovnih društava, predstavnici Športskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije, kao i predsjednik Udruge LIDO Dobrovac Marijan Poletto.

Piše:
Matija Kulhavi

Izvještaj o radu ŠRD „Slavonac“ u 2018. godini iznio je Sebastijan Bartoš, tajnik Društva, a u njemu stoji kako je poribljavanja u 2018. godini izvršio ŠRS „Požeško slavonske županija“ uz prisustvo članova ŠRD „Slavonac“ Lipik, ŠRD “Pakrac“ Pakrac te „Papuk“ Pakrac. Jezero Raminac je poribljeno s ukupnom količinom od 950 kg šarana i 200 kg amura, jezero Pakurnovac sa 100 kg šarana , jezero Pjeskara sa 150 kg šarana te je ubačeno 15 kg pastrve od 10 do 15 cm na području Šumetlice, Rakovog potoka i Brusničkog mosta.

Radne akcije na oba jezera išle su prema planu, odnosno prema potrebi. Radne akcije na jezeru Raminac vodio je, kao i prošle godine, Dalibor Bina. On se ujedno brinuo i o usisnoj šahti za jezero Pjeskara koja je 2015. godine temeljito očišćena te nije bilo problema s dobavom vode u samo jezero. Tijekom godine lipički su ribiči nastavili sa saniranjem nasipa, kopanjem odvodnih kanala i redovnom košnjom te bojanjem kućica, ali i sadnjom sadnica bagremovih mladica na strani do šume. Na jezeru Raminac radne akcije su bile usmjerene na košnju trave i uređivanju lipičke strane jezera, a jednom su pokosili i Pakračku stranu zbog održavanja šaranskog kupa. Protekle godine s velikim vodostajem na jezeru Raminac nije bilo nekih većih problema, a za taj dio posla imamo uvijek jednu dežurnu osobu - Josipa Tisaja, koji nadgleda vodostaj, a s njim se konzultira oko otvaranja odvodnog ventila.

I dalje aktualan problem velike populacije dabrova

Na skupštini je istaknut i problem velike populacije dabrova, o čemu smo već izvještavali, a koji su još zaštićeni i prave veliku štetu na vodotocima i jezerima. Tako su članovi ŠRD "Slavonac" početkom ove godine ograđivali žicom drveća na jezeru Raminac kako ne bi bila sva srušena, te ovim putem apeliraju na ostale korisnike jezera da učine isto jer jedino na taj način, dok su dabrovi zaštićeni, mogu se sačuvati stabla oko jezera. Na jezeru Pjeskara su skoro sva stabla ograđena žicom zbog iste problematike.

Uspješni sportski rezultati

Natjecanja održana tijekom 2018. godine donijela su puno dobrih rezultata, a lipički su se ribolovci natjecali u ukupno 3 kategorije. U Hrvatskoj šaranskoj ligi su imali dva tima, Slavonac Lipik 2 (Sebastijan Bartoš, Mario Feltrin, Davor Jandroković) koji je osvojio 8. mjesto te Slavonac Lipik 1 koji je osvojio 3. mjesto (Mario Fider, Zoran Kolbaba, Bojan Ljevar) i s tim rezultatom čine reprezentaciju Republike Hrvatske.

S reprezentacijom su 1. listopada 2018. sudjelovali na 20. svjetskom prvenstvu u pecanju šarana koje se održalo u Beogradu na Adi Ciganliji (Savsko jezero). Na prvenstvu je nastupilo sveukupno 27 država, odnosno 81 šaranski tim. Samo natjecanje je trajalo 72 sata, a hrvatska reprezentacija osvojila je srebro i time postala druga šaranska sila svijeta. Čast je da su dio tog tima i Lipičani Mario Fider i Zoran Kolbaba, ali i Mile Beslić, njihov manager.

Fider i Kolbaba su kao članovi reprezentacije početkom veljače sudjelovali i na ribolovnoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, gdje je reprezentacija Hrvatske osvojila ukupno 10. mjesto. Dok su ovoga puta bili
Ekipa Slavonac Lipik 2 (Sebastijan Bartoš, Mario Feltrin, Davor Jandroković) također nakon odrađene službene šaranske lige nastavlja daljnje takmičenje, odnosno natječu se kao hrvatski predstavnici na 10. Dunavsko - jadranskom slivu u Sloveniji na jezeru Mola gdje osvajaju prvo mjesto.

Županijsku ligu seniora u lovu udicom na plovak prošle godine činili su: Ivan Sabo, Zlatko Adžijević i Andrej Žili koji su osvojili u treće mjesto u ligi, a pojedinačno je Ivan Sabo zauzeo 3.mjesto, Zlatko Adžijević 11. te Anrdrej Žili 25.mjesto.

Kadeti, nakon što su lovili pojedinačno, osvajaju sljedeća mjesta: Stjepan Bina 5. mjesto, Luka Adžijević 7. mjesto, Franko Žili 9. mjesto te Matijas Adžijević 12.mjesto. Na 8. kupu kadeta predstavnici ŠRS "Slavonac" osvajaju sljedeća mjesta: Petar Adžijević 5., Matijas Adžijević 6. te Luka Adžijević 7. mjesto.

Što se tiče takmičenja u organizaciji samog Kluba, protekle ih je godine bilo ukupno osam. Na Ramincu su organizirali takmičenja županijske lige za seniore i kadete, a na Pjeskari su održali četiri, sada već tradicionalna, šaranska kupa u trajanju od 52 sata te jedan Šaranski kup na Ramincu i dvije škole ribolova za kadete koje su iz godine u godinu sve više posjećenije.

Istaknuto je da se na jezeru Pjeskara i dalje provode dežurstva u svrhu zaštite ribljeg fonda od krađe.

U planu rada za 2019. godinu također se, kao i u prethodnoj godini, namjerava izvršiti poribljavanje. Na jezeru Raminac tijekom godine planira se održati pet radnih akcija na kojima bi se radilo na uređenju obale i košnje trave. Napomenuto je kako je na Ramincu najalarmantnija brana koja je sad u dosta lošem stanju te njezina rekonstrukcija zavisi od Hrvatskih voda koje su upoznate s problematikom.

Na jezeru Pjeskara plan je redovito održavanje okoliša i postojećih puteva, kao i održavanje šahte, cjevovoda te postojećih objekata, ali i sadnja mladica stabala.

U natjecateljskoj 2019. godini ŠRD „Slavonac“ će imati natjecatelje u kategoriji lov ribe udicom na plovak, a u županijskoj ligi s kadetima i seniorima .

Na jezeru Raminac u vlastitoj organizaciji održat će domaćinstvo županijske lige za seniore i kadete te šaranski kup, a na Jezeru Pjeskara održat će četiri Šaranska natjecanja te dvije cjelodnevne škole ribolova za naše najmlađe. U cilju je i dalje nastaviti s radom najmlađih, odnosno s radom kadeta, kako bi ukupno imali u organizaciji osam takmičenja.

Skupštinu je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, čestitavši pri tome na fantastičnim sportskim rezultatima i pohvalivši održavanje i uređenje okoliša koje članovi ŠRD "Slavonac" Lipik provode.

FOTOGALERIJA