Streetball 2019. vertikal.
Streetball 2019. vertikal.
Multipak 2019. (27.5. - 2.6.)

Sigurnosna problematika na području PU Požeško-slavonske

20.02.2019. 09:39 | 588 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Tijekom siječnja 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 46 djela po službenoj dužnosti, 12 djela po privatnoj tužbi te pet djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 63 kaznena djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području Policijske postaje (PP) Pakrac zabilježeno je pet djela, što je za pet manje nego prošle godine u isto vrijeme. Na području PP Požega zabilježeno je 31 kazneno djelo, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad ih je bilo 14 manje znatni porast. Na području PP Pleternica zabilježeno je deset kaznenih dijela, što je tri manje nego lani.

Od ukupnog broja djela, 18 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 28 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 17 djela. Budući da su razriješena i tri djela iz ranijih razdoblja koeficijent razriješenosti iznosi 82,6%.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta - 29 djela, od čega se 14 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Budući da je već prvog mjeseca u godini zabilježeno devet teških krađa i dvije krađe policijski službenici poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela, a djelatnici policije građanima skreću pozornost na značaj samozaštitnog ponašanja te ujedno pozivaju sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnju o mogućim počiniteljima teških krađa, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

Veći broj djela zabilježen je i u liniji kriminaliteta droga - 13 kaznenih djela, a zabilježeno je i šest prekršaja. Policijski službenici navedene linije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom pa su tako temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Požege u kojoj prebiva, te su tom prilikom pronašli marihuanu i digitalnu vagu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je on u periodu od ožujka 2018., u više navrata i većem broju osoba davao drogu i omogućio trošenje droga u svojim prostorijama. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela “Omogućavanje trošenja droga“.

Što se tiče linije rada organiziranog kriminaliteta u promatranom mjesecu su evidentirana dva kaznena djela, dok linije rada gospodarskog kriminaliteta i kriminaliteta prometa bilježe po jedno kazneno djelo.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prethodnog mjeseca na području PU požeško-slavonske iznosi 564.803,00 kuna.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu siječnju na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 18 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, za čija su počinjenja prijavljene 23 osobe, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 19 prekršaja, a prijavljene su 22 osobe. Za razliku od PP Požega (12 prekršaja) i PP Pleternica (6 prekršaja), na području PP Pakrac u siječnju ove godine nije bilo zabilježenih prekršaja narušavanja javnog reda i mira (četiri prekršaja su evidentirana u siječnju 2018.).

Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – 12 prekršaja, članak 30. (držanje životinja bez nadzora – 3 prekršaja) i čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika – dva prekršaja).

Prijavljene su, kao što je već navedeno 23 osobe, jedna ženska osoba i 22 muške osobe.  Od ukupnog broja prekršaja šest ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici (devet prekršaja) i u ugostiteljskim objektima – sedam prekršaja.

U siječnju ove godine evidentirano je i 46 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljeno 49 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o osobnoj iskaznici – deset prekršaja, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – osam prekršaja, a zatim slijedi Zakon o prebivalištu - sedam prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom siječnja zabilježeno je ukupno 35 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i 12 osoba lakše ozlijeđene, za razliku od siječnja prošle godine kada su evidentirane 42 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško i 11 lakše ozlijeđeno. Na području PP Pakrac evidentirano je šest prometnih nesreća sa jednom teško i tri lakše ozlijeđene osobe, na području PP Požega zabilježena je 21 prometna nesreća u kojima je jedna osoba teško i šest lakše ozlijeđeno, dok se na području PP Pleternica dogodilo osam prometnih nesreća s tri lakše ozlijeđene osobe. Među ozlijeđenima najviše je vozača – 13 osoba, a ozlijeđen je i jedan putnik (lakše tjelesne ozlijede).

Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 58 osoba, od čega šest osoba pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća u siječnju je najviše bilo slijetanja vozila s ceste – 17 nesreća (jedna je osoba teško i četiri lakše ozlijeđeno), sudara iz suprotnih smjerova – šest nesreća (jedna osoba teško i šest lakše ozlijeđeno) i udara vozila u parkirano vozilo - dovelo je do četiri prometne nesreće (bez ozlijeđenih osoba).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – 18 prometnih nesreća (jedna osoba je teško i šest lakše ozlijeđeno), nepropisno kretanje vozila na kolniku - pet prometnih nesreća (jedna je osoba teško a dvije su lakše ozlijeđene), zatim nepropisna vožnja unatrag – tri prometne nesreće.

U nadzoru prometa u mjesecu siječnju ove godine zabilježena su 852 prometna prekršaja. Najmanje ih je zabilježeno na području PP Pakrac - 152 prometna prekršaja, dok ih je na području PP Požege zabilježeno čak 417, a na području PP Pleternica 283.

Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 290 prekršaja (svaki treći prekršaj) i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 138 prekršaja (svaki šesti prekršaj).

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećeg vikenda te svakog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.