Streetball 2019. vertikal.
banner sezame okoliš
Multipak 2019. (27.5. - 2.6.)
12. TJEDAN PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ

Preuzmite odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje - u tome je kvaka!

20.02.2019. 07:47 | 743 pregleda | Vijesti

Tjedan psihologije po prvi put je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva, kad se velik broj psihologa odazvao i diljem Hrvatske u suradnji s različitim ustanovama pristupio organizaciji različitih aktivnosti kojima se pokazala širina uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice.

Da bi se građani što bolje upoznali s temeljima psihologijske znanosti, kao i radom psihologa, u obilježavanje Tjedna psihologije, manifestacije koju već dvanaestu godinu zaredom organizira Hrvatsko psihološko društvo, tradicionalno se uključila i Gradska knjižnica Pakrac u kojoj je sinoć održano predavanje profesorice psihologije Nataše Major pod nazivom: "MOŽEŠ AKO MISLIŠ DA MOŽEŠ, ne možeš ako misliš da ne možeš".

Piše:
Matija Kulhavi

Da je građanima Lipika i Pakraca tema ovog predavanja bila interesantna, moglo se vidjeti po tome što se u knjižnici doslovno tražila stolica više.

Možemo li utjecati na svoje misli? Kako mijenjati misli? Kako misli utječu na naše osjećaje? Trebamo li preuzeti odgovornost i za svoje misli i za osjećaje? Možemo li postati ispunjeniji i ostvariti svoj puni potencijal te uživati u životu i svemu što on donosi? Sve su to pitanja na koja su građani sinoć mogli doznati odgovore.

Profesorica Major je tijekom predavanja govorila o pozitivnoj psihologiji, kao i o tome kako su optimizam, nada i zadovoljstvo jako važni za normalno funkcioniranje pojedinca. Svi ćemo se složiti s time da ljudi žele voditi život koji je ispunjen i vrijedan divljenja, da žele razvijati ono najbolje u sebi, pojačati doživljaje ljubavi rada i igre, da ne žele samo prestati patiti, već žele mnogo više, istaknula je profesorica. Tom je prilikom izdvojila mudru misao sv. Franje Asiškog koja glasi: "Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga."

Na predavanju se govorilo i o naučenoj bespomoćnosti, kao i o tome koliko često tijekom dana pomislimo ili izgovorimo "MOGU", odnosno "NE MOGU" te koliko to često čujemo i od drugih. Tom je prilikom ukazano i na izuzetnu važnost koju ima moć naših misli.

Jedan od najvećih izazova pozitivne psihologije jest kako definirati što je pozitivno ili dobro za nekoga, a što je loše. "Kvaka" je u tome da preuzmemo odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje, a to je sve ono što čini život. Dakle, sve odluke o vašem životu nalaze se isključivo u vašim rukama.