banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
KOMEMORACIJA U BRUSNIKU

Počinitelji zločina već 28 godina izmiču pravdi

11.01.2019. 10:13 | 846 pregleda | Vijesti

Povodom obilježavanja 28. godišnjice pogibije dvanaestorice hrvatskih branitelja pripadnika virovitičke 127. brigade HV-a koji su 1991. godine poginuli prilikom oslobađanja sela Brusnik, jučer je u organizaciji Grada Virovitice kod spomen obilježja u Brusniku održana komemoracija na kojoj se paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odalo dužno poštovanje hrvatskim vitezovima koje su svoje živote položili za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Piše:
Tomislav Ević

„U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca 29. prosinca 1991. godine nestalo je 12 hrabrih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su utkana u povijest naše Domovine. Prilikom oslobađanja Pakračkog područja poginulo je još 7 pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić kojima je prošle godine postavljena spomen ploča u Brusniku kako bi se tim našim hrabrim vitezovima odalo dužno poštovanje.“ bile su uvodne riječi na početku komemoracije na kojoj su uz obitelji poginulih branitelja bili prisutni brojni uvaženi državni dužnosnici, kao i izaslanici gradova Virovitice, Pakraca i Lipika te općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.


Prisjećajući se akcije oslobađanja sela Brusnik ta daleke 1991. godine prisutnima se obratio Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, i opisao okolnosti koje su dovele do pogibije hrabrih hrvatskih branitelja kojima se 29. prosinca 1991., prilikom povlačenja na početne položaje i obustave akcije oslobađanja Brusnika u kojoj je sudjelovala 127. brigada, gubi svaki trag. Tek nekoliko dana kasnije došli su do informacije da su u neprijateljskoj zasjedi zarobljeni i pobijeni, a do njihovih tijela došlo se razmjenom tek 7. siječnja 1992. Istaknuo je da ga kao hrvatskog branitelja, časnika i zapovjednika pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata zajedno sa svim hrvatskim braniteljima jako žalosti što do današnjeg dana nisu razjašnjena te nisu kažnjeni izvršioci i nalogodavci mnogih zvjerstava i zločina na Pakračkom, zapadno-slavonskom i drugim ratištima u Hrvatskoj.


Isto je istaknuo obraćajući se okupljenima i Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH, rekavši: „Sjećamo se danas naših prijatelja i suboraca, koji su u tim godinama kada je trebalo biti Hrvat, u uniformi HV-a ili policije, u borbenom rasporedu stali na branik naše Domovine, te sa slavnom 127. brigadom branili Pakrac i oslobađali dio po dio okupiranih područja. No postoje stvari koje iz godine u godinu tište obitelji poginulih ali i njihove suborce i ostale branitelje. Zašto istina o onome što se dogodilo ovoj dvanaestorici branitelja nikada nije do kraja istražena i sankcionirana. Zašto počinitelji ovih zvjerstava, kao i ubojice ostalih palih hrvatskih branitelja u okolici koje je zadesila ista sudbina nisu procesuirani? Sve su to sudbine s kojima se bez odgovora i pravih riječi suočavamo iz godine u godinu. Želimo da istina postane stvarnost, da postane dostupna i jedinstvena za sve, da pravda profunkcionira za sve jednako. Ove žrtve do danas još uvijek vape za istinom, za pravednom hrvatskom državom, i s tim sjećanjima odajemo im počast i ove 2019. godine, divimo se njihovoj hrabrosti i ponosni smo da su oslobađali svaki dio svoje domovine sve dok nisu skončali na pragu Pakraca.“


Okupljenima na komemoraciji u ime organizatora obratio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin pozvavši prisutne da prisjećajući se žrtve koju su za Domovinu dali naši pali branitelji, s istinskim domoljubljem i vjerom u budućnost damo sve od sebe da izgradimo bolju državu od one koju smo naslijedili.


Prisutnima se obratila i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević podsjetivši da je u tijeku izrada monografije o događanjima na pakračkom ratištu u Domovinskom ratu te pozvala sve koji su tada bili dijelom toga da doprinesu tom trajnom svjedočanstvu za nadolazeće generacije.

Riječima zahvale okupljenim obiteljima i suborcima obratili su se i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić kao i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak nakon čega su obitelji poginulih branitelja, te predstavnici Virovitičke županije, gradova Virovitice, Pakraca i Lipika, HVIDR-e RH te braniteljskih udruga Virovitičko-podravske i Požeško slavonske županije položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju.

Po završetku komemoracije u Brusniku, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomeniku u Ulici Kalvarija u Pakracu odana je počast i petorici virovitičkih policajaca koji su poginuli na Pakračkom ratištu.