banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
OBILJEŽAVANJE 27. OBLJETNICE OSLOBODILAČKE AKCIJE „ALFA“

U spomen na Foku i šestoricu poginulih Bjelovarčana

29.12.2018. 12:38 | 993 pregleda | Vijesti

Predstavnici braniteljskih udruga i udruga roditelja poginulih branitelja iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara, Grada Pakraca i Grada Lipika s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik 29. prosinca tijekom komemoracije kod spomenika u pakračkim vinogradima obilježili su 27. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija - Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna te bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.

Osim predstavnika braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja dvije županije počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona odali su zamjenik požeško - slavonskog župana Vedran Neferović, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić.

Piše:
Compas

Tijekom komemoracije emotivni je govor održao umirovljeni satnik Drago Skalnik prisjetivši se vojne akcije "Alfa" te istaknuvši brojne vrline Marijana Kulhavija Foke, ne samo kao branitelja, nego kao i čovjeka. "Foka je imao hrabrost i odvažnost koja je bila primjer svim suborcima, ali i ratničke vještine koje je stavio na raspolaganje u obranu domovine i rodnog kraja sudjelovavši u svim važnima akcijama na našem ratištu.", rekao je gospodin Skalnik.

Zahvalnost za žrtvu poginulih branitelja na ovom mjestu, kao i svim ostalih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, izrazili su predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić zahvalio je svim okupljenima zbog toga što poštuju žrtvu i održavaju sjećanje na poginule hrvatske branitelje, kao i obrambeni Domovinski rat. Bjelovarska dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec je istaknula kako žrtva naših branitelja zaslužuje ovakvo okupljanje jer su branitelji dali ono najvrednije što su imali - svoj život za ovu našu državu. Ona je pri tome zahvalila svima koji u tome sudjeluju. Zajedničku molitvu okupljenih povela je časna sestra Iva Lukač.

Prije komemoracije kod spomenika pakrački župnik msgr. Matija Juraković služio je svetu misu za poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu.


18. memorijalna trka „Fokinom stazom 1991.“

Povodom 27. obljetnice pogibije Marijana Kulhavija Foke i šestorice njegovih suboraca iz Bjelovara tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ u pakračkim vinogradima, 18. memorijalna trka „Fokinom stazom 1991.“ okupila je 29. prosinca na startu ispred Fokine obiteljske kuće na Maloj Krndiji 41 trkača, članove atletskih klubova i rekreativaca koji su se, kao i dosadašnjih godina, odazvali pozivu inicijatora memorijalne trke i Fokinog prijatelja, hrvatskog branitelja i maratonca Duška Štrbca, a stigli su iz Zagreba, Pakraca, Lipika, Novske, Kutine, Velikih Zdenaca, Slavonskog Broda, Slatine, Orahovice pa čak i Slovenije.

Trka „Fokinom stazom 1991.“ duža je više od 10 kilometara, a kreće od Male Krndije kroz Prekopakru i Pakrac te Kraguj do planinarskog doma „Omanovac“. Na Maloj Krndiji trkače su pozdravile Marijana i Marica Kulhavi, Fokina kćer i udovica, kao i drugi članovi obitelji Kulhavi te ratni suborci i prijatelji, a predvodnicu trkačima i ove su godine činili članovi Moto kluba „Vitezovi tame“ iz Pakraca.

Druženje će se nastaviti nakon povratka s Omanovca u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu.

FOTOGALERIJA