banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
OBILJEŽAVANJE 27. OBLJETNICE OSLOBODILAČKE AKCIJE „ALFA“

Prisjećanje na poginule hrvatske branitelje tijekom akcije „Alfa“

28.12.2018. 12:49 | 964 pregleda | Vijesti

"Alfa" 24.-28.XII.1991.
Ima ideala od kojih se ne može odstupiti.
Ima ljudi koje se ne smije zaboraviti,
jer pozivu Domovine su se odazvali.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Dinkom Tandarom, izaslanstvo Grada Lipika i Grada Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođeno lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom te predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem i Marijanom Šircem, zamjenikom pakračke gradonačelnice s više od stotinu veterana 104. brigade Hrvatske vojske i članova obitelji branitelja s područja Varaždinske županije 28. prosinca prisjetilo se žrtve 36 branitelja te nekoliko civila koji su poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine.

Piše:
Matija Kulhavi

Komemoracija je započela mimohodom branitelja od pakračke HVIDRE-e u smjeru Gavrinice. Prva postaja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće bila je kod spomen obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a iz Varaždinske županije na Kragujskom putu. Mimohod je zatim nastavljen prema spomen-obilježju „Golubica“, koji je podignut na mjestu grobnice devet civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih između 1991. i 1993. godine te na kraju kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici.

Stipe Hodak, predsjednik pakračke HVIDR-e, ali i zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, koji je i sam ranjen na tom mjestu u Šeovici, ovom je prigodom rekao da se komemoracijom obilježava 27. obljetnica oslobodilačke akcije koja je imala za cilj očistiti neprijateljska uporišta iznad Pakraca te nastaviti oslobađanje zauzetog teritorija na cijelom pakračko-lipičkom području, a za vrijeme koje su tijekom trajanja poginula 36 branitelja dok su 62 ranjena.

Okupljene suborce i veterane 104. brigade HV-a pozdravili su i predstavnici lokalne uprave, kao i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. On je tom prilikom istaknuo da smo 1991. godine stvorili državu koja možda nije savršena u svim svojim segmentima, ali napomenuo je da se sve dosadašnje greške nastoje ispraviti. Pozvao je branitelje na zajedništvo, kazavši kako trebaju jedni drugima pomagati. "Svrha udruga nije samo okupljanje i obilazak mjesta gdje su poginuli naši suborci, već je svrha i međusobno pomaganje članovima. Sad smo svi stariji i svima nama treba pomoć. Upravo nam je zato potrebno to zajedništvo.", rekao je pomoćnik ministra Dinko Tandara.

"Ovo su sveta mjesta na području Lipika i Pakraca, mjesta na kojima se branila Domovina, ali isto tako i mjesta gdje se borila borba za opstanak našeg naroda." kazao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te dodao da svake godine kad dođe jesen na području Lipika i Pakraca započinju žalosna, ali i ponosna obilježavanja na mjestima gdje su se odvijale bitke i gdje su poginuli naši hrvatski branitelji. 

"Danas se osjećamo ponosni, ali i tužni zbog naših prijatelja kojih nema i koji su dali svoje živote za slobodu." rekao je predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić i pozvao pri tome na zajedništvo, osvrnuvši se na ono zajedništvo koje su branitelji dijelili 1991. godine kad su znali koji im je cilj - slobodna, neovisna i suverena Republika Hrvatska.