banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
UDRUGA PESKI-ART IZ ĐURĐEVCA I GENERAL MLADEN MARKAČ

Pakračkoj Bolnici uručena donacija likovnih radova

14.12.2018. 08:59 | 585 pregleda | Vijesti

Na Božićnom koncertu i primopredaji darova koji su održani jučer u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana, predsjednik Udruge Peski-art Franjo Mihočka uručio je ravnateljici bolnice Marini Major donaciju umjetničkih radova nastalih na likovnoj radionici „Peski-art 2018. Đurđevac.

Piše:
Tomislav Ević

 

U predvorju pakračke bolnice ravnateljica Marina Major je uz prisutno osoblje bolnice dočekala uvažene goste, generala Mladena Markača, izaslanika Ministarstva branitelja Jozu Katića, potpredsjednika Županijske skupštine Marijana Ružmana, gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević, dogradonačelnika Pakraca Marijana Širca, predsjednika Upravnog vijeća dr. Viktora Vidovića i predsjednika Udruge Peski-Art Franju Mihočku uz posebne pozdrave sudionicima likovne radionice čiji radovi su tom prilikom izloženi u prostoru bolnice te Gradskom pjevačkom zboru Lipik i učenicima Osnovne glazbene škole Pakrac koji su pripremili glazbeni program.

Nakon uvodnih pozdrava Ravnateljica Major predstavila je okupljenima udrugu Peski-art i izložene radove nastale na likovnoj radionici „Peski-art 2018.Đurđevac“ koja se već šesti put održala u čast generalu Mladenu Markaču, a na kojoj je sudjelovalo 46 umjetnika koji su nesebično uložili svoj trud i vrijeme kako bi radove izradili i poklonili ih našoj Bolnici.
„Već sam nekoliko puta imala priliku susresti se s našim dragim gostima i doista su velika srca, tako da s veseljem primamo njihov dar i rado ćemo ga izložiti u prostoru naše Bolnice i svakodnevno će nas podsjećati na njihov trud i nesebičnost“, rekla je ravnateljica Major te pozvala Franju Mihočku predsjednika udruge Peski art da se obrati okupljenima.

Potresno svjedočanstvo o spašavanju psihijatrijskih bolesnika u Domovinskom ratu, a napose iz Psihijatrijske bolnice u Pakracu 29./30. rujna 1991. satkana u knjizi „Pouke o čovječnosti“urednika prof. dr.sc. Veljka Đorđevića ključni je motiv što smo likovne radove ove 2018. godine namijenili upravo Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana. Naime, narečenog nadnevka u noći 29./30. rujna 1991. izveden je jedinstven događaj spašavanja oko 300 neuropsihijatrijskih bolesnika iz bolnice Pakrac kada su pod okriljem noći iz okruženja hrvatski branitelji praktično na leđima iznijeli na slobodni teritorij bez izgubljena života najteže bolesnike s neuropsihijatrijskog odjela Bolnice. Stoga je namjera da donacija likovnih radova bude uspomena na te dane, ali i da oplemenjuje prostoru koji se i danas dolaze liječiti hrvatski branitelji jer bolnica ima status i veteranske bolnice.

Drugi, svakako ne manje važan motiv da se likovni radovi s radionice „Peski-art 2018. Đurđevac“ usmjeri u Pakrac i pakračku bolnicu je i taj što je ne mali broj Đurđevčana i stanovnika đurđevačke Podravine dao svoj značajan doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske upravo u gradu Pakracu i na pakračkom području. Među njima je i heroj Domovinskog rata general Mladen Markač, kojemu je zbog toga Grad Pakrac dodijelio počast Počasnog građanina, a kojem u čast i organiziramo projekt „Podravina svojemu Generalu“.

Udruga Peski-art Đurđevac“slijedom svog stalnog opredjeljenja čuvanja i evociranja uspomena na herojski doprinos hrvatskih branitelja i svog sugrađanina generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi, kako u Domovinskom ratu, tako i tijekom suđenja na Međunarodnom sudu u Haagu, provodi ovaj jedinstveni kulturni projekt likovne radionice sa svečanom priredbom i izložbom „Podravina svojemu Generalu“. Tim projektom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i posebice dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu 16. studenog 2012. godine.
Kako bi širili spoznaju o važnosti tog datume i donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu i tim činom otklonili bilo kakve sumnje u čistoću vojno-redarstvenih operacija i oslobađanja okupiranih područja RH, likovni radovi nastali na radionicama daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Markača ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

Nakon što su likovni radovi darovani Gradu Đurđevcu, Koprivničko-križevačkoj županiji, u Zagreb (Domu specijalne policije), u Lipik (Domu hrvatskih veterana) i prošle godine herojskom Gradu Vukovaru i Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ove 2018. godine likovni radovi putuju upravo u Pakrac.

Ove godine ovaj projekt doživio je svoje šesto već tradicionalno izdanje i u njemu je do sada sudjelovalo mnogo sudionika, organizatora i volontera, a ovaj projekt bez njihovog doprinosa, ali i bez naših pokrovitelja, donatora i sponzora ne bi bilo moguće provoditi.
Stoga ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da sve organiziramo kako i priliči prigodi i osobi generala Mladena Markača u čiju čast projekt organiziramo. Posebice zahvaljujemo našim pokroviteljima, Ministarstvu hrvatskih branitelja RH i ministru gosp. Tomi Medvedu, Koprivničko –križevačkoj županiji, Gradu Đurđevcu i Hrvatskom saboru kulture na pokroviteljstvu i potpori, a veliku zahvalnost upućujemo i generalu Markaču za sve što je učinio za hrvatsku slobodu, ali i na potpori u provođenju ove manifestacije.

Zahvaljujemo i Gradu Pakracu i gradonačelnici gospođi Anamariji Blažević kao i Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana na čelu s ravnateljicom gospođom Marinom Major na prihvaćanju donacije i posjeti našoj radionici na Dan neovisnosti, s vjerom da će donirani likovni radovi prenijeti vedrinu s kojom su stvarani u stacionarne i radne dijelove bolnice.“, izjavio je predsjednik udruge Peski-art Đurđevac Franjo Mihočka nakon čega je ravnateljici bolnice Marini Major službeno uručio donaciju.

General Mladen Markač također se obratio prisutnima pozdravima i dobrim željama u ovom mjesecu darivanja, riječima „Ova dodjela slika vezana je za obrambeni Domovinski rat na način da su se Đurđevčani borili za naš Pakrac, i oni su sretni da danas mogu doći u Pakrac da predaju dio osjećaja koje su prenijeli kroz te slike kako bi one mogle uveseliti one koji borave i rade u Bolnici Pakrac.“, a ovu priliku je iskoristio i dodatno darivao Grad Pakrac i gradonačelnicu Anamariju Blažević knjigom „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.“ izrađenom u sklopu projekta „Istina o Domovinskom ratu“ koja sadrži preko 1000 fotografija specijalne policije u Domovinskom ratu, a veliki dio tog sadržaja vezan je i za Pakrac. „Kako na ovom području te knjige nisu dodijeljene, ovo će biti prva, a gradonačelnici Blažević neka bude u sjećanje na ovaj dan i na one koji su svojim životima branili Pakrac.“

Zahvalio se Gradu Pakracu svim njegovim građanima što su ga proglasili Počasnim građaninom i na potpori koji su mu iskazali prije, poslije i za vrijeme boravka u Haagu, zahvalio se i ravnateljici Major što je imala bila njihova gošća i upoznala Đurđevac, te da se nada da će ova tradicija druženja opstati i da će se nastaviti, a svima je uputio i poziv da posjete Đurđevac i budu im dragi gosti jer Podravci imaju veliko srce. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević na generalov se poziv također obratila prisutnima govoreći „...ovo je još jedan dokaz da gdje god odemo Pakrac živi u srcima ljudi diljem lijepe naše. Ono što je u ratu stvoreno, to prijateljstvo i povezanost njegujemo i širimo i danas u miru, a iznimno mi je drago što će ovi radovi krasiti ove pomalo prazne zidove naše Bolnice na koju smo vrlo ponosni. Hvala Vam što ste odabrali upravo Pakrac i našu Bolnicu da Vaše slike budu tu gdje mislim da i pripadaju.“

Potom je uslijedio glazbeni dio događanja, koji je organiziran inicijativom bivšeg zaposlenika bolnice dr. Stjepana Šarca, uz nastup Gradskog pjevačkog zbora Lipik koji je vodila prof. Jadranka Radonić-Sirovica i učenika OGŠ Pakrac Matije Kuncea, Petre Hihlik, Ide Jirasek i Gorana Sotonice nakon čega je uslijedilo druženje uzvanika uz prigodni domjenak u prostoru Bolnice.