banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
INA ZELENI POJAS 2018.

U Pakracu izgrađen prvi park za pse

13.12.2018. 23:48 | 936 pregleda | Vijesti

Na obali rijeke Pakre, na platou nasuprot Vatrogasnog doma u Pakracu danas je svečano otvoren prvi pakrački park za pse. Park za pse „Vau park“ projekt je osmišljen od strane Osnovne glazbene škole Pakrac, a 21.000 kuna za njegovu izgradnju osigurana je kroz natječaj Ina Zeleni pojas 2018.

Piše:
Tomislav Ević

Projekt „Vau park“ OGŠ Pakrac jedan je od 18 projekata prihvaćenih na natječaju Ina Zeleni pojas, natječaju koji INA objavljuje jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, a u kojem sudjelovati mogu organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode prijavom svojih projekata iz područja zaštite okoliša i prirode.

„Vau park“ namijenjen je prvenstveno istrčavanju pasa koji su u stanovima, za sada je opremljen s nekoliko osnovnih elemenata za pseći trening, oglasnom pločom s informacijama bitnima vlasnicima pasa, klupama, koševima za otpatke i pločom s pravilima ponašanja za pse i vlasnike , a stvoreni su i preduvjeti za potencijalne buduće ekološki prihvatljive aktivnosti i sadržaje poput edukacija o odgovornom ponašanju vlasnika, tematskih radionica za djecu, udomljavanja pasa iz skloništa „Bučje“, izložbi, dresura, natjecanja...

Svečano otvorenje privuklo je nemali broj Pakračana¸ među kojima su bili gradonačelnica Anamarija Blažević i njen zamjenik Marijan Širac, zaposlenici glazbene škole, članovi Kluba mladih Aurora, djelatnici Komunalca Pakrac, mnoštvo mališana iz Dječjeg vrtića Maslačak, predstavnici Dječjeg vijeća Grada Pakraca na čiji se prijedlog i krenulo u realizaciju ovog projekta, a i mnogi vlasnici sa svojim ljubimcima.

Dobrodošlicu svima okupljenima poželjela je ravnateljica OGŠ Pakrac gđa. Alfreda Petani Grafina pozdravivši prisutne i zahvalivši im se na dolasku, a zahvale je uputila i onima koji su svojim angažmanom doprinijeli ostvarenju ovog projekta.
„Osim sufinanciranja od strane INA-e vidljiv je i volonterski angažman zaposlenika Glazbene škole, članova Kluba mladih Aurora, veliki angažman Komunalnog pogona Grada na čelu s Almirom kojem se posebno zahvaljujem na velikom strpljenju i razumijevanju, kao i gđi. Čar na stručnoj pomoći kod detalja prijave projekta. Posebno moram istaknuti angažman našeg domara Zorana, koji je vodio tehnički dio projekta. Na kraju se osobno zahvaljujem našoj Gradonačelnici na njenom povjerenju da baš naša Škola bude prijavitelj na natječaj, jer smo „čuđenje u svijetu“ – otkud glazbena škola i park za pse, uz napomenu da smo jedina glazbena škola koja je ikad bila prijavljena na ovaj natječaj.“ rekla je ravnateljica Petani Grafina.

Mali vrtićarci koji su nosili prigodne transparente s porukama o čovjekovim najboljim četveronožnim prijateljima otpjevali su pjesmice pripremljene za ovu priliku, a pjevali su i predškolci solfeggia Glazbene škole, nakon čega su gradonačelnica Blažević i ravnateljica Petani Grafina rezanjem vrpce svečano otvorile „Vau park“. Prisutni vlasnici pasa „Vau park“ su odmah i isprobali, a svi prisutni potom su se zagrijali vrućim čajem i slatkim kolačima.