banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
KALVARIJA, PAKRAC

Obilježena 27. obljetnica pogibije virovitičkih policajaca u obrani Pakraca

12.12.2018. 00:00 | 734 pregleda | Vijesti

U utorak 11. prosinca u ulici Kalvarija u Pakracu, obilježena je 27. godišnjica stradanja pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitica Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka, Darka Strugara koji su na taj dan 1991. godine poginuli boreći se protiv srbočetničkog agresora te njihovog suborca Željka Pempera koji je u Pakracu poginuo 9. siječnja 1992.

Piše:
Tomislav Ević

Uz organizatora ove komemoracije Udrugu HVIDR-a Virovitice i Policijsku upravu Virovitičko-podravsku, počast poginulim virovitičkim policajcima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su pripadnici njihovih obitelji, policijskih uprava Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici policije Virovitice i Pakraca, Ministarstva branitelja RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, predstavnici Gradova Virovitice i Pakraca i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Polaganju vijenaca poginulim Virovitičkim policajcima priključili su se i maratonci Glasnici istine i njihov pridruženi član Duško Štrbac prethodno istrčavši relaciju od spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Brusniku do ulice Kalvarija.

Predsjednik HVIDRe Virovitice Mirko Poljanac obratio se svima nazočnima riječima pozdrava i zahvale što su došli odati počast poginulim virovitičanima predavši riječ načelniku Policijske uprave Virovitičko-podravske Siniši Kneževiću.

„Da nije bilo pogibije ovih hrabrih ljudi, da nisu poginuli za Domovinu, ja sigurno ne bi bio načelnik policijske uprave, a većina mojih policajaca ne bi nosila ovu odoru. Ponosim se njima. Oni su bili temelj stvaranja hrvatske vojske, početak stvaranja naše Domovine i moramo biti ponosni.“, rekao je Knežević.

Okupljenima se zatim obratio zamjenik ravnatelja MUP-a Željko Prša izrazivši zadovoljstvo što je prisutan na ovoj obljetnici rekavši: „Ovo je još jedna prilika da se svi skupa podsjetimo tih dana ponosa i slave, dana kada je hrvatska policija prva stala u obranu svoje domovine, dana kada se hrvatska vojska tek stvarala i kada su hrvatski policajci bili ono jezgro obrane Republike Hrvatske iz čijih redova su kasnije formirane i gardijske brigade, onog najtežeg vremena 1991. godine kada su u policiji bili prvi hrvatski domoljubi, koji su znali da će te godine više biti posla koji nije čisti policijski posao nego posla koji se odnosi na obranu naše mlade države koja se tek formirala. Na ovom mjestu su poginula četvorica, ali ovo je prilika da se sjetimo svih policijskih službenika, svih poginulih branitelja iz Domovinskog rata, a mi svi ovdje okupljeni pogotovo oni koji u aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu trebamo i dalje širiti istinu o njemu... To vrijeme i one koji su svoje živote ugradili u izgradnju naše Domovine nikada se ne smije zaboraviti. “

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić govoreći: „Iznimno mi je drago vidjeti kako pobjednici u ratu ne zaboravljaju one koji su dali najvrjednije, a to je život.“ Zahvalio je Udrugama proisteklima iz Domovinskog rata na ustrajnom radu na otimanju poginulih branitelja zaboravu, kao i na svim drugim aktivnostima koje provode, a posebno se zahvalio pripadnicima aktivnog i pričuvnog sastava policije jer su oni bili jedini legitiman put da se u tim teškim vremenima pristupi obrani Domovine. Pozvao ih je i danas kao i u to vrijeme na zajedništvo i ustrajnost.“

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je svetom misom u crkvi uznesenja BDM u Pakracu nakon čega je u poslijepodnevnim satima u školskoj sportskoj dvorani Pakrac održan prvi memorijalni malonogometni turnir “Pakrac 91” u spomen na poginule hrvatske branitelje.