HDZ 7 DANA DO 22.4.
HDZ 7 DANA DO 22.4.
SAJMENI DAN U PAKRACU: OBIŠLI SMO TRŽNICU

Na tržnici vrganji 10, kesteni 4, ćevapi 6 eura…

17.10.2024. 10:38 | 2605 pregleda | Objavio: Dinko Kliček | Rubrika: Vijesti

"Ništa nas ne smije iznenaditi" – nekad je to bila vježba Civilne zaštite, osmišljena za obuku lokalne zajednice u kriznim situacijama. Danas tu frazu najčešće koristimo kao psihološku pripremu prije odlaska u kupovinu. Cijene proizvoda mijenjaju se gotovo svakodnevno, a ovog četvrtka izdvojili smo pola sata i provjerili kakve su na Tržnici Pakrac.

Posjeta sajmenom danu u susjednom gradu nije prošla bez razgovora s lokalnim stanovništvom, koji su uglavnom izrazili zabrinutost zbog visokih cijena, ali i s prodavačima, koji su nam ponudili svoju stranu priče. Očekivano, odgovori su bili kombinacija zadovoljstva i nezadovoljstva – ovisno o tome jeste li kupac ili prodavač.

Cijene variraju, ovisno o sezoni i vrsti proizvoda, ali su ove jeseni mnogi kupci primijetili značajna poskupljenja. Na natkrivenom prostoru zelene pijace, doznali smo da se vreća Varaždinskog kupusa prodaje po cijeni od 15 do 20 eura, dok kilogram domaće paprike košta između 1,5 i 2,5 eura. Cijena krumpira je 5 eura za vreću od 5 kilograma, paradajz je 3 eura po kilogramu, dok je kilogram kestena 4 eura. Na stolovima smo pronašli i bagremov med (900 g) po cijeni od 10 eura, glavicu karfiola za 2 eura, mandarine po 5 eura za vreću od 3,5 kilograma, a domaće jabuke za 1,3 eura po kilogramu. Svježa zelena salata ide po 3 eura po kilogramu, što otprilike znači da se glavica prodaje otprilike za 1 euro. Posebnu pažnju plijenili su vrganji, čija cijena doseže 10 eura za kilogram. Na bijeloj tržnici jaja se prodaju od 1 do 2,4 eura za pakovanje od 10 komada, a kilogram domaćeg svježeg sira je 5 eura.

Starija gospođa, koja redovito dolazi na tržnicu, nije krila nezadovoljstvo: „Cijene su otišle u nebo! Kako si prosječna obitelj može priuštiti domaće povrće kad su svi proizvodi postali luksuz? Nekad je kilogram paradajza bio tri puta jeftiniji!“, požalila se.

S druge strane, prodavači su nam pokušali objasniti razloge trenutnih cijena. "Ljudi se žale, ali malo tko zna koliko je teže proizvesti povrće u ovim uvjetima. Gorivo, gnojivo, vremenski uvjeti, sve to utječe na krajnju cijenu", rekao je jedan od njih, dodajući kako se nadaju da će se situacija uskoro stabilizirati.

Nezaobilazna stanica mnogih koji četvrtkom pohode tržnicu u Pakracu jest i popularna pečenjarnica u vlasništvu tvrtke Mihaljinac d.o.o. Ako ste ljubitelj prasetine, kod "Švabe" ćete kilogram vruće prasetine platiti 25 eura. Veliki ćevapi prodaju se za 6 eura, dok su mali 3,5 eura. Par pečenih kobasica stoji 6 eura.Tamo su kupci uglavnom ravnodušni prema aktualnim cijenama koje plaćaju za slasne zalogaje. Kako smo čuli od jednog od njih, on će uvijek doći kod, kako mu tepa - „svog“ Švabe: "Cijene rastu kao i posvuda, mada mislim da su ovdje korektne, jer kvaliteta je uvijek vrhunska i to nije šteta platiti. Ne kažem… jefitno nije, ali barem znam što kupujem."

Naravno, ovo su samo pojedini primjeri iz današnje bogate "zelene" i "bijele" ponude, ali već i ove cijene mogu poslužiti kao smjernica pri odluci – ostati vjerni trgovačkim lancima ili, kupovinom na tržnici, pružiti podršku malim proizvođačima koji se sve teže bore za opstanak na tržištu.

 

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.