Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
SJEĆANJE NA GRADITELJA STJEPANA GOLUBIĆA

Obitelj Golubić u posjetu djedovom arhitektonskom nasljeđu u Lipiku

09.07.2024. 08:50 | 909 pregleda | Vijesti

Toplice Lipik protekle su nedjelje imale čast ugostiti devedesetogodišnjeg Stjepka Golubića, njegovu suprugu Susan E. Campbell te obiteljsku prijateljicu Li Hong iz kineskog Xiana. Bračni par Golubić, oboje doktori znanosti iz Bostona, posjetili su Lipik kako bi se prisjetili i odali počast naslijeđu Stjepkova djeda, Stjepana Golubića, koji je bio ključna figura u izgradnji lipičkih Toplica onakvima kakve su danas.

Piše:
Matija Kulhavi

Stjepan Golubić (1860.-1923.) bio je jedan od najznačajnijih arhitekata na našem području krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a njegovo je djelo nepovratno oblikovalo Lipik i Pakrac. Iako nije rođen na ovim prostorima, Golubić je svojom graditeljskom vještinom i posvećenošću uspio staviti naše gradove na kartu važnih arhitektonskih središta.

Njegov dolazak u Lipik 1885. godine označio je početak izgradnje veličanstvenih lječilišnih zdanja. Ove su zgrade postale simboli grada i nezaobilazna destinacija za posjetitelje iz cijele Europe.

Tijekom ovog posjeta, obitelj Golubić obišla je lječilišni kompleks, a tom su se prigodom i kupali u obnovljenim Narodnim kupkama. Stjepko Golubić nije krio zadovoljstvo viđenim, ističući kako je dirnut očuvanjem i obnovom djela svog djeda.

- "Vidjeti ova zdanja u ovakvom stanju za mene je izuzetno emotivno. Moj djed je bio pravi entuzijast i vizionar, a ovo što vidimo danas je najbolji dokaz njegove genijalnosti", rekao je gospodin Stjepko.

Osim što je bio majstor graditelj, Stjepan Golubić bio je i vlasnik ciglane u Filipovcu te pogona za izradu fasadnih dekoracija, što mu je omogućilo da svoje vizije pretvori u stvarnost. Nažalost, mnogo dokumentacije o njegovom radu je izgubljeno tijekom Drugog svjetskog rata, ali zgrade koje je sagradio ostale su kao trajni spomenik njegovom umijeću.

Lipik je posjetom obitelji Golubić dobio priliku još jednom se prisjetiti i odati počast čovjeku čije je djelo oblikovalo povijest i izgled grada. Njegov doprinos razvoju Lipika i Pakraca ostavio je neizbrisiv trag, a ovaj posjet bio je prilika da se prisjetimo koliko je važno čuvati i poštovati našu kulturnu baštinu.


LIRA ispod članka