Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
TEMPERATURNI EKSTREMI I OBORINE

Meteorološki pregled svibnja i lipnja u Lipiku

06.07.2024. 09:52 | 618 pregleda | Vijesti

Nakon što smo ranije pisali o meteorološkoj postaji smještenoj u dvorištu lipičkih meteorologa motritelja, Branke i Željka Srđenović, ovaj put donosimo detaljan meteorološki izvještaj za protekla dva mjeseca.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Svibanj: Mjesec umjerenih temperatura i skromnih oborina

Prema informacijama koje su prikupili naši lokalni meteorolozi motritelji, prosječna dnevna temperatura u Lipiku tijekom svibnja iznosila je 23,6 stupnjeva Celzijusa. Jutarnje temperature bile su nešto niže, s prosjekom od 11,9 stupnjeva Celzijusa.

Najtopliji dan svibnja bio je 6. svibnja s maksimalnom temperaturom od 28,6 stupnjeva Celzijusa, dok je najtoplije jutro zabilježeno 21. svibnja s minimalnom temperaturom od 16,7 stupnjeva Celzijusa. S druge strane, najhladniji dan bio je 3. svibnja kada je temperatura dosegnula samo 18,4 stupnjeva Celzijusa, dok je najhladnije jutro bilo 10. svibnja s minimalnom temperaturom od 7,2 stupnjeva Celzijusa.

Što se tiče oborina, tijekom svibnja palo je ukupno 62,6 litara kiše po kvadratnom metru, što svibanj čini relativno sušnim mjesecom.

Lipanj: Visoke temperature i obilne oborine

Prema informacijama prikupljenim od istih meteoroloških motritelja, lipanj je donio značajne promjene u vremenskim prilikama.

Prosječna dnevna temperatura u Lipiku tijekom lipnja iznosila je 28,6 stupnjeva Celzijusa, dok je prosječna jutarnja temperatura bila 16,4 stupnjeva Celzijusa. Najtopliji dan mjeseca bio je 30. lipnja s maksimalnom temperaturom od čak 35,6 stupnjeva Celzijusa. Najtoplije jutro zabilježeno je 22. lipnja s minimalnom temperaturom od 22,1 stupnjeva Celzijusa.

Najhladniji dan bio je 13. lipnja kada je temperatura dosegnula 17,5 stupnjeva Celzijusa, dok je najhladnije jutro bilo 15. lipnja s minimalnom temperaturom od 11,9 stupnjeva Celzijusa.

Što se tiče oborina, lipanj je bio znatno vlažniji mjesec s ukupno 110,7 litara kiše po kvadratnom metru.


LIRA ispod članka