Narodne kupke vanjski
LIRA okomiti
SKUPŠTINA NK LIPIK 1925

Godina uspješna na sportskom planu, porazna na financijskom

05.07.2024. 12:11 | 1257 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Osim što je sportska 2023. godina rezultatski protekla u skladu s očekivanjima, ona će biti upamćena i po inflaciji i porastom troškova koji su klupsku blagajnu praznili brže od očekivanog. Usprkos tim i sličnim izazovima, 2023. godina je ocijenjena uspješnom, istaknuo je Dejan Iličić, predsjednik kluba u izvještaju o radu u prošloj godini, podnesenom na skupštini NK Lipika 1925 održanoj 4. srpnja u prostoru kluba, u nazočnosti brojnih članova i prijatelja kluba.

Skupština je otvorena prezentacijom voditelja Škole nogometa Ivora Podunavca o prošlosezonskim sportskim dosezima svih klupskih kategorija. Istaknuo je pritom da u klubu trenira ukupno 160 nogometaša, od sportske igraonice do seniora, a u prvenstvena natjecanja u okviru matične i Bjelovarsko-bilogorske županije uključeno je sedam kategorija. Klub raspolaže s 10 trenera od kojih osam rade u mlađim kategorijama, dok su trener prve momčadi i golmana vanjski suradnici. Rezultatski, spomenuta je U9 kategorija koja je u sezoni 2022/23 osvojila 1. mjesto, te druga mjesta U11 i U17 u netom završenoj sezoni. Istaknuto je da su djeci osigurani kvalitetni uvjeti za napredak kroz cjelogodišnje aktivnosti, ljeti vani, zimi u školskoj dvorani.
Govoreći o općem funkcioniranju klub, Iličić je iznio pregled izazova i postignuća iz protekle godine, s posebnim naglaskom na financijske poteškoće i situaciju u seniorskom sastavu.
Poput mnogih drugih klubova u Hrvatskoj, NK Lipik 1925 suočio se s velikim inflacijskim pritiscima u 2023. godini. Porast troškova na svim razinama značajno je premašio planirane rashode, što je dovelo klub u financijsku neizvjesnost. Iz financijskog plana vidljivo je da je klub ukupno raspolagao sa 74.880 eura. Najviše je stiglo iz gradske blagajne (53.000), ostatak je namiren od sponzora, projekata i škole nogometa. Rashodovna strana prikazana je u visini od 84.751 euro iz čega je vidljiv gubitak od 9.870 eura. Manjak prihoda uspješno je pokriven početkom godine podrškom Grada Lipika i sponzora. Ova financijska injekcija bila je ključna za stabilizaciju kluba i omogućila je nastavak aktivnosti unatoč teškim uvjetima.
Za sljedeće razdoblje, financijskom projekcijom te prihodovnim i rashodovnim očekivanjima, prikazane su želje u visini 92 tisuće eura, od čega se od Grada Lipika očekuje 60 tisuća. U raspravu o financiranju uključio se član kluba Ante Propadalo, predloživši klubu aktivniju potragu za sponzorima kako bi se što više rasteretila gradska blagajna te podsjetio pritom na nekadašnje načine zarađivanja novca poput organizacije klupskih zabava i slično.
Ispred Grada Lipika nogometašima je na sezoni čestitao Slobodan Katunar, predsjednik GV. On je iskazao zadovoljstvo načinom rada kluba, pogotovo s nogometnom mladeži te podržao klupske strukture u nastojanjima da kvalitetno predstavljaju Lipik u međužupanijskom natjecanju. Također, obećao je nastaviti dosadašnju politiku financiranja, na obostrano zadovoljstvo Grada i kluba.

Orijentacija na produkte iz vlastitog dvorišta

Govoreći o seniorskom sastavu NK Lipik 1925, osim što je pohvalio 4. mjesto osvojeno prošle sezone, Iličić je istaknuo da se ondje suočava s klasičnim problemima. Sve je manji broj dostupnih seniorskih igrača, dok zahtjevi za naknadama za igranje nogometa neprestano rastu. Ovo je rezultiralo situacijom, kako je rekao, gdje sve manje igrača igra iz ljubavi prema sportu, a više za novac te ne vidi načina kako bi se u bliskoj budućnosti nešto promijenilo. Takve okolnosti označio je jednim od glavnih izazova Uprave prilikom budućih pregovora s pojačanjima oko sastavljanja konkurentnost tima. Orijentacija će svakako biti usmjerena na domaći kadar i produkte vlastite nogometne škole, uz poneko pojačanje u okviru mogućnosti i u pravom smislu te riječi.
Predstavljajući plan i program rada za 2024. godinu vidljivo je da su predviđeni određeni iskoraci u školi nogometa, s ciljem postizanja dodatnog poboljšanja kvalitete treninga i rezultata. Također, planira se osnivanje kategorije juniora kako bi djeca od 17 i 18 godina imala gdje igrati nakon starijih pionira ili kadeta. U planu je osnivanje Upravnog odbora Škole nogometa koji će biti odgovoran za financiranje i donošenje odluka, te će se otvoriti vlastiti bankovni račun za školu nogometa. Također, uvest će se disciplinski pravilnici o ponašanju svih sudionika škole nogometa i roditelja kako bi se osigurao visok standard ponašanja i sportske etike.
Infrastrukturno, osim što je izgrađena nadstrešnica na stadionu, pod kojom je i održana ova skupština, najavljeno je i kvalitetnije održavanje i uređenje okoliša stadiona. Spomenut je i projekt igrališta s umjetnom travom, najavljen za kraj ove godine, čime bi se poboljšali uvjeti za treniranje i igranje tijekom cijele godine. Konačno, 2025. se slavi 100 godina kluba, a pripreme za obilježavanje su već započele. Brojna događanja, promocije i druge aktivnosti obilježit će ovaj značajan jubilej pa je u tu svrhu osnovan poseban Odbor koji će biti odgovoran za cjelokupnu organizaciju i provedbu svih aktivnosti vezanih uz obljetnicu.

Kad će tribina?

Skupština je zaključena točkom Razno gdje je prisutne umirujućim obraćanjem pozdravio član i prijatelj kluba Krešimir Putrić. Nešto nemirniji bio je istup višegodišnjeg nogometaša i člana kluba Franje Pihira koji je kritički i vrlo emocionalno iskazao žaljenje što NK Lipik 1925 poslije toliko godina nema bilo kakvu tribinu. Također, kritizirao je sadašnje stanje okoliša igrališta, podsjetivši na ranija vremena kad se igrači i uprava kluba zajedno bili aktivni na održavanju igrališta i radovima oko njega. „Danas toga nema i to je žalosno“, ustvrdio je na kraju Pihir, svjestan da su danas na snazi druga vremena kad zajedničke radne akcije završavaju „prije prve lopate“ upravo zbog slabog ili nikakvog odaziva samih igrača.


Toplice Lipik_640x200_tekst