LIRA okomiti
LIRA okomiti
OBJAVLJEN JAVNI POZIV

Grad Lipik nastavlja s Programom socijalnih mjera za pomoć mladim obiteljima u 2024. godini

04.07.2024. 11:18 | 712 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Grad Lipik je objavio novi Javni poziv za mlade obitelji kako bi se prijavile za korištenje mjera iz Programa socijalnih mjera, usmjerenog na pomoć pri rješavanju stambenog pitanja. Ovaj program, koji je na snazi od 2019. godine, omogućuje mladim obiteljima financijsku pomoć u tri ključne kategorije: kupnja građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, izgradnja novog stambenog objekta te adaptacija postojećeg stambenog objekta.

Od ove godine mogu se prijaviti i mladi poljoprivrednici

Prijaviti se mogu mlade obitelji, što uključuje bračne ili izvanbračne zajednice u kojima barem jedan partner nije navršio 40 godina, jednoroditeljske obitelji, samohrani roditelji te, od ove godine, i mladi poljoprivrednici.

Ključni uvjeti za ostvarenje pomoći uključuju činjenicu da podnositelj zahtjeva i članovi njegove obitelji ne smiju biti vlasnici drugih stambenih objekata na području Hrvatske. Također, barem jedan od partnera mora imati stalna primanja, a obitelj ne smije imati dugovanja prema Republici Hrvatskoj i Gradu Lipiku.

Mladi poljoprivrednik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva.

Financijska pomoć će se isplatiti podnositeljima u tri jednaka obroka kroz tri godine, počevši od godine u kojoj je odobren zahtjev, osim mladom poljoprivredniku kojem će se pomoć isplatiti jednokratno u godini podnošenja zahtjeva, u skladu s Javnim pozivom Ministarstva poljoprivrede.

Podnositelji zahtjeva dužni su priložiti potrebnu dokumentaciju koja uključuje osobne iskaznice, dokaze o neposjedovanju nekretnina, uvjerenja o prebivalištu, potvrde o prihodima i ostalu relevantnu dokumentaciju. Nakon odobrenja pomoći, korisnici su obavezni prijaviti prebivalište na adresi kupljenog ili izgrađenog objekta i zadržati ga najmanje 10 godina.

Ovim programom Grad Lipik nastavlja podržavati mlade obitelji u rješavanju stambenog pitanja, čime se potiče demografski razvoj i zadržavanje mladih u lokalnoj zajednici. Prijave na javni poziv otvorene su do iskorištenja planiranih sredstava“, istaknula je pročelnica JUO Grada Lipika Veronika Prhal.

Zainteresirani se mogu informirati o detaljima i potrebnoj dokumentaciji putem službene web stranice Grada Lipika.


LIRA ispod članka