LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Multipak
33 godine poslije

Sjećanje na Vladu Laučana, prvog stradalnika srbočetničke agresije

10.06.2024. 10:00 | 340 pregleda | Vijesti

Pred godišnjicu tragedije, 8. lipnja, održana je svečana komemoracija u čast Vlade Laučana, prvog stradalnika srbočetničke agresije na području zapadne Slavonije. Iako su prošle 33 godine od njegove pogibije, prisutni su pokazali da sjećanje na Vladu Laučana, kao i na sve hrabre branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Pakraca, Lipika i Hrvatske, neće nikada izblijedjeti.

Piše:
Matija Kulhavi

Vlado Laučan, tridesetogodišnji policajac, postao je prva žrtva rata na našem području kada je ubijen iz zasjede dok je s kolegom kontrolirao promet u naselju Omanovac. Njegova obitelj, uključujući majku, braću, nećake i nećakinje, nazočila je komemoraciji kako bi odala počast svom voljenom Vladi.

Na mjestu njegove pogibije, vijence i svijeće položili su požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević, Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu, kao izaslanica ministra hrvatskih branitelja, Ivo Đaić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991 te predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.

Molitvu je poveo pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić, a svečana misa održana je dan kasnije, 9. lipnja, na samu obljetnicu tragedije, u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Istoga dana održan je i Memorijalni nogometni turnir "Vlado Laučan", čime su prisutni kroz sport i zajedništvo nastavili sjećanje na hrabrog policajca.

Posebnu počast odala je i Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, koja je pored spomen obilježja Vladi Laučanu postavila drugu od šest predviđenih ploča posvećenih hrvatskim braniteljima s QR kodom. Ove ploče omogućuju svima zainteresiranima da putem svojih mobilnih uređaja saznaju više o herojima koji su položili svoje živote za domovinu.

Komemoracija je bila ispunjena emocijama, ali i ponosom, jer su prisutni još jednom pokazali kako se žrtva i hrabrost Vlade Laučana nikada neće zaboraviti.


LIRA ispod članka