Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Multipak
Požeška biskupija

Msgr. Ivo Martinović zaređen za požeškog biskupa

09.06.2024. 09:04 | 331 pregleda | Vijesti

Za požeškog biskupa, drugog u povijesti Požeške biskupije u katedrali svete Terezije Avilske u Požegi zaređen je msgr. Ivo Martinović. Homiliju je predvodio  zagrebački nadbiskup metropolit i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Dražen Kutleša, koji je bio i zareditelj, a suzareditelji su bili đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Piše:
Compas

Misnom slavlju nazočili su predstavnici drugih kršćanskih Crkvi, predstavnici redovničkih zajednica, među kojima i generalni ministar franjevaca trećoredaca fra Amando Trujillo Cano te javni dužnosnici na čelu s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom, izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora, ministricom kulture i medija, ujedno predsjednicom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Ninom Obuljen Koržinek, izaslanicom predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića te ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem. Sudjelovali su također i župani, gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeške biskupije, predvođeni požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić, predsjednikom Županijske skupštine i gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom te požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem i pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević, ujedno zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Na početku mise, nazočnima se obratio apostolski upravitelj Požeške biskupije Antun Škvorčević izrazivši posebnu radost, duboko poštovanje i veliku zahvalnost.

- Kao i u drugim ovakvim prigodama, i danas se u požeškoj Katedrali na svoj način zgusnula povijest svojim duhovnim silnicama kojima nije inicijator i autor čovjek, nego Bog, Gospodar vremena i ljudskih sudbina, "Alfa i Omega", "Početak i Dovršitelj" svega postojećeg, živi, uskrsli Isus Krist koji svojim Duhom pobjede nad smrću oživljuje požešku mjesnu Crkvu da bude njegov vidljivi organizam, Tijelo, kojem je on Glava. Kao i tijekom 27 godina naše Biskupije i danas mu kličemo: "Krist danas i uvijeke, Aleluja" – istaknuo je apostolski upravitelj Požeške biskupije Škvorčević.

Nadbiskup Dražen Kutleša je u homiliji podsjetio da je Požeška biskupija utemeljena 5. srpnja 1997. godine kada je imenovan i njezin prvi biskup mons. Antun Škvorčević te da je relativno mlada biskupija iako je Požega još od 13. stoljeća bila važno crkveno središte.

- Koristim prigodu zahvaliti biskupu Antunu na 27 godina predane biskupske službe. Izazova je bilo puno i bili su razni, a biskup Antun im je uspijevao odoljeti i ostaviti stabilne strukture služenja zajednici vjernika koja danas dobiva novog pastira. Biskupe Antune, hvala Vam za sve što ste učinili za ovu Biskupiju kao i za Hrvatsku biskupsku konferenciju. Pred novim požeškim biskupom Ivom jedno je posve novo razdoblje njegova života. Kao član franjevačke redovničke obitelji navikao je slušati i služiti; izbor redovničkoga zvanja je bilo nešto što je htio i za što se pripremao tijekom svoje redovničke formacije. Biskupska služba je nešto posve drugo. Vodi nas kamo i ne želimo i ne planiramo, za što se ne pripremamo, ali čemu se u poslušnosti vjere predajemo - rekao je.

Na kraju misnog slavlja zahvale je uputio požeški biskup msgr. Ivo Martinović.

- Dok vam svima iskreno zahvaljujem na svim vašim čestitkama, molitvama, darovima i željama sve vas povjeravam zagovoru i zaštiti Bezgrešnog Srca naše nebeske Marije te obećavam svoje molitve za vas i sve vaše. Još jednom svima srdačno zahvaljujem i neka vas sve prati Božji blagoslov. Amen! – rekao je požeški biskup Martinović.  

Izvor: Požeško-slavonska županija

LIRA ispod članka