Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
Tica
U OKVIRU 2. LAĐARSKOG KUPA GRADA LIPIKA

Kulturna večer i predstavljanje monografije – 25 godina Maratona lađa

08.06.2024. 11:16 | 877 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

U organizaciji Hrvatskog šumarskog društva - Ogranak Bjelovar, Grada Lipika i Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, u okviru 2. Lađarskog kupa Grada Lipika, 8. lipnja je u Multikulturalnom centru Lipik održana promocija monografije „25. godina Maratona lađa“ te izlaganje izravnih sudionika veslačkog maratona i predavanje o prehrani sportaša.

Pod moderatorstvom Lipičanke Virne Krpan, gosti večeri bili su Margita Zlatić, nutricionistkinja i veslačica, Ante Šprlje, predsjednik Nadzorno-stegovnog odbora i Luka Liković, tajnik Udruge lađara Neretve. Također, večer su uveličali Dinko Tandara, bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, danas ravnatelj Uprave za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja i predsjednik Upravnog vijeća Doma hrvatskih veterana Lipik te Hrvoje Zeman, stručni suradnik za javnu nabavu u Hrvatskim šumama i strastveni veslač.

FOTOGALERIJA

Predstavljajući monografiju, Liković je istaknuo da sadrži sedamnaest poglavlja raznih autora, opisujući prvih 25 godina Maratona lađa. Posebno je naglasio kako je utrka u dolini Neretve doživjela pravu ekspanziju 2016. godine, zahvaljujući šokantnoj pobjedi Argonauta iz Bjelovara, koja je na određeni način spasila ovu manifestaciju te trasirala put proboju lađarstva u ostatak Hrvatske. Monografija, izdana 2023. godine, sadrži obiman i vrijedan materijal zanimljiv svakom veslaču, a Ante Šprlje izrazio je zadovoljstvo što je knjiga predstavljena upravo u Lipiku uoči 2. Lađarskog kupa grada Lipika.

U nastavku večeri, Dinko Tandara je progovorio o počecima lađarstva u Bjelovaru, prisjećajući se stasanja jednog lađarskog tima na kontinentu. Njegovo simpatično prepričavanje obuhvatilo je razdoblje od 2007. godine, kada su se tek upoznavali s vještinom veslanja, preko teških i iscrpljujućih treninga, do prvih značajnih uspjeha i konačnog trijumfa ekipe Argonauta na Maratonu lađa 2016. godine. Tandara je također govorio o nastanku druge bjelovarske ekipe „Šumara“, na što se nadovezao Hrvoje Zeman, dodajući razne anegdote iz višegodišnjih druženja s Argonautima i ostalim lađarima iz Hrvatske. Predavanje, protkano humorom i zdravom zafrkancijom, završilo je pričom o razvoju lađarstva u Bjelovaru kroz ekipe Argonauta, Šumara i ženski sastav Sparta.

Opis nije dostupan.

Večer je zaključena stručnim, na trenutke i zabavnim, predavanjem Margite Zlatić o kvalitetnoj prehrani sportaša veslača. U opuštenoj atmosferi, gosti su povremenim upadicama nasmijavali okupljene, a Zlatić je na kraju naglasila kako je poslije utrke zdravo, čak i preporučljivo, popiti pivo, što je izazvalo burno odobravanje publike.

Opis nije dostupan.

Kulturnoj večeri nazočio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana u društvu Dalibora Horvata, inicijatora Lađarskog kupa u Lipiku i člana bjelovarskih veslačkih družina te Slobodana Katunara, upravitelja Šumarije Lipik i Dejana Iličića, predstavnika sportaša Lipika.

„Nazočio sam prošle godine Maratonu lađa i uvjerio sam se u značaj ove utrke na nacionalnoj razini. Sa zadovoljstvom sam poslušao priču Dinka i Hrvoja o razvoju lađarstva u našim krajevima. Sretan sam i ponosan što je, zahvaljujući našem Dabi, Lipik uključen među kontinentalne organizatore utrke lađara, što zasigurno pridonosi i proširenju turističke ponude grada. Drago mi je da ćemo 8. lipnja svi zajedno uživati na našem jezeru Raminac“, poručio je gradonačelnik Lipika, zahvalivši na kraju Hrvatskom šumarskom društvu na višegodišnjem sudjelovanju u društveno-kulturnom životu Lipika, posebice kroz Lađarski kup i izložbu fotografija „Šuma okom šumara“.

U okviru kulturne večeri posjetitelji su mogli razgledati izložbu Milojka Glasnovića s najzanimljivijim trenucima s Maratona lađa, uhvaćenim okom objektiva. Program je  zaključen dodjelom plaketa zaslužnima za pomoć u organizaciji i pokretanju Lađaraskog kupa Grada Lipika, a primili su ih: Davoru Novincu, Davoru Smrčeku Čonču, Dinku Tandari, Hrvoju Zemanu, Margiti Zlatić te ŠRD Pakrac, ŠRD Papuk Pakrac i ŠRD Slavonac Lipik.

Podsjetimo, utrka 2. Lađarskog kupa grada Lipika počinje danas u 14 sati na jezeru Raminac. Očekuje nas bogat dnevni i večernji program. 


Toplice Lipik_640x200_tekst