Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Multipak
Vikend sporta i kulture

Lipik okuplja najbolje lađare Hrvatske na Drugom lađarskom kupu na Ramincu

07.06.2024. 07:06 | 723 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Lipik je i ove godine domaćin Drugog Lađarskog kupa, koji će se održati 8. lipnja na jezeru Raminac. Natjecanje će okupiti četrnaest ekipa, među kojima će biti devet muških i pet ženskih sastava, dolazeći iz različitih krajeva Hrvatske, uključujući dolinu Neretve te gradove poput Siska, Đakova, Slavonskog Broda, Bjelovara i Zagreba.

Dalibor Horvat, jedan od organizatora, istaknuo je značaj ovog događaja: "Lađarski kup je prilika za ljubitelje lađarskog sporta da se okupe i pokažu svoje vještine na vodi. Očekujemo uzbudljivu i dinamičnu atmosferu i ove godine."

Osim sportskog natjecanja, manifestacija će ponuditi i bogat popratni program. Posjetitelji će moći uživati u glazbenim izvedbama, kušati gastronomske specijalitete te sudjelovati u raznim zabavnim aktivnostima. Natjecanje će biti otvoreno za javnost, pružajući priliku gledateljima da podrže svoje favorite i uživaju u uzbudljivim utrkama lađa.

Kulturna uvertira

Dan prije natjecanja, 7. lipnja, Lipik će biti domaćin posebnog kulturnog događaja u Multikulturalnom centru. U 19:00 sati održat će se svečano predstavljanje monografije "25 godina Maratona lađa", koju su napisali Ante Šprlje i Luka Liković. Ova knjiga donosi pregled četvrt stoljeća dugog natjecanja koje je postalo simbol dalmatinske kulturne baštine.

Dio večeri rezerviran je za predavanje Dinka Tandare i Hrvoja Zemana o veslanju na Maratonu lađa, s posebnim naglaskom na kontinentalne ekipe poput Arga i Šumara koje su značajno obilježile ovo natjecanje. Također, posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu fotografija Milojka Glasnovića, koja će prikazati najzanimljivije trenutke s Maratona lađa, od sportskih uspjeha do emotivnih doživljaja natjecatelja.

Nakon predstavljanja monografije, Margita Zlatić, veslačica ženske bjelovarske ekipe Sparta, održat će predavanje o prehrani sportaša veslača. Ovo predavanje će pružiti korisne informacije o važnosti pravilne prehrane u postizanju vrhunskih sportskih rezultata.

Ovaj vikend u Lipiku obećava spoj sporta, tradicije i kulture, privlačeći kako natjecatelje tako i ljubitelje lađarskog sporta te kulturne entuzijaste.

 

Toplice Lipik_640x200_tekst