LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
Multipak
crkva sv. Franje Asiškog

Radost i molitva obilježili svečanost prve pričesti u Lipiku

20.05.2024. 12:01 | 1930 pregleda | Vijesti

U nedjelju, 19. svibnja, crkva sv. Franje Asiškog u Lipiku bila je mjesto svečanog euharistijskog slavlja, obilježenog sakramentom prve pričesti za 23 djeteta. Svečanu misu, koja je okupila brojne roditelje, članove obitelji prvopričesnika te vjernike koji su došli svjedočiti ovom važnom događaju, predvodio je lipički župnik, vlč. Roko Ivanović.

Piše:
Matija Kulhavi

Crkva je zračila radošću i iščekivanjem dok su mali prvopričesnici u bijelim haljinama prilazili oltaru kako bi primili prvu pričest. Svečana atmosfera bila je prožeta molitvom, pjesmom i zahvalnošću.

Vlč. Roko Ivanović istaknuo je važnost ovog sakramenta u svojoj propovijedi, naglašavajući također značaj vjere i duhovnog rasta u životima prvopričesnika. Poželio je djeci plodove Duha Svetoga - ljubav, mir i radost te ih ohrabrio da ih prate kroz njihov životni put. Zahvalio je roditeljima i svima koji su svojim trudom i predanim radom pomogli djeci da se pripreme za ovaj važan dan.

Sakrament prve pričesti predstavlja značajan korak u duhovnom rastu djece te se ovo svečano slavlje smatra jednim od najvažnijih trenutaka u katoličkom vjerskom životu. Prvopričesnici su ispunjeni radošću, a ta sreća odražavala se na licima roditelja i svih prisutnih koji su se okupili kako bi podijelili ovaj poseban trenutak u životima djece.

Prije gotovo trideset godina, 10. srpnja 1994., prva pričest održana je u Lipiku, u kapelici koja se nalazi unutar Fontane u Toplicama Lipik. Budući da je lipička župna crkva stradala u ratu, a nova još nije bila izgrađena, vjernici su se okupljali u toj kapelici. Tadašnji dugogodišnji lipički župnik, vlč. Tomo Sruk, zajedno s brojnim prognanicima iz Lipika i Pakraca čiji su domovi također stradali u ratu, privremeno je živio u Fontani. Ta prva pričest bila je simbol nade i obnove u teškim vremenima.

Prva pričest u Lipiku, 10.7.1994.
S lijeva: Ivan Ivošević, Ivana Tukara, Ivana Galunić, Mario Egredžija, Hrvoje Havlena, Vanja Balen, Maja Klaić, Tomislav Havlena, Ivan Pleša, Antun Ciglenečki, Maja Kovač, Andreja Ivanović, Maja Vucelja, Damir Hadžim, Željko Galunić, Zoran Živanović, ?, Iva Biškup, ?, Matija Kulhavi, Vesna Živanović, vlč. Tomo Sruk, ?

Toplice Lipik_640x200_tekst