Narodne kupke vanjski
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA

U Lipiku obilježen Dan pobjede i Dan Europe

09.05.2024. 09:59 | 1060 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas prijepodne u Lipiku je svečano obilježen 9. svibanj - Dan pobjede i Dan Europe.

Vijenac je položen kod spomen obilježja postavljenog na križanju ulice Marije Terezije i Slavonske, a polaganju su među ostalima nazočili lipički gradonačelnik Vinko Kasana, Nikola Ivanović, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Tajana Kovačević Kovačić, predsjednica VSNM Grada Lipika te članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika.

Opis nije dostupan.

Ispred organizatora skupa obratila se Ana Romanić, predsjednica UABA Pakrac-Lipik. Pozdravljajući okupljene Romanić je zahvalila svima koji čuvaju sjećanje na današnji dan te odaju počast žrtvama II. svjetskog rata i pobjedi antifašizma. Slično je ponovio i gradonačelnik Kasana koji se naklonio žrtvama fašističkog terora te pozdravio obilježavanje značajnih datuma hrvatske povijesti.

Opis nije dostupan.

Obilježavanje Dana pobjede i Dana Europe nastavljeno je na lipičkom gradskom groblju gdje su se okupljeni poklonili ispred centralnog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Lipika iz Domovinskog rata, nakon čega je isto učinjeno ispred spomen-kosturnice stradalima u antifašističkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

U svim se europskim zemljama 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Tog dana je nacistička Njemačka 1945. godine potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u II. svjetskom ratu. Time je na europskom tlu završen jedan od najtežih i najkrvavijih perioda svjetske  povijesti. Uz Dan pobjede nad fašizmom 9. svibnja se slavi i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije (EU), pet godina kasnije. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.


Toplice Lipik_640x200_tekst