Narodne kupke vanjski
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
23. TRAVNJA - NOĆ KNJIGE 2024. U LIPIKU

Sadržajno popodne i večer u lipičkoj knjižnici

19.04.2024. 09:30 | 414 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Noć knjige, najmasovnija domaća kulturna manifestacija, bit će održana diljem Hrvatske 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, te Dana hrvatske knjige. S više od 1150 prijavljenih programa i akcija diljem zemlje, ovogodišnja tema je "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena", a zaštitni znak je dinosaur Gjuro Nachitanovicz. Tema propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći.

U Noći knjige 2024. moći će uživati i Lipičani. Prema informacijama ravnateljice lipičke knjižnice, Jasne Molnar, Gradska knjižnica i čitaonica Lipik 23. travnja organizira prigodan program u Multikulturalnom centru koji će biti otvoren u 16,30 sati radionicom DV Kockica pod nazivom "Djeca u fokusu". Nakon toga, od 18 sati bit će organizirano simbolično besplatno učlanjenje u knjižnicu, a u 19 sati slijedi proglašenje čitača godine za 2023.
Središnji događaj večeri bit će putopisno predavanje "Gdje misli nestaju", koje će održati Damir Šantek, dugogodišnji planinar, putopisac iz Zagreba i autor istoimene knjige.
Kako se navodi u opisu, navedena knjiga uzbudljivo je putovanje do mjesta na Zemlji koja su tek rijetki posjetili. U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.
Večer ovogodišnje Noći knjige bit će zaključena glazbenim nastupom "Glazbom kroz stihove" u izvedbi dvojca Nesho&Peđa, s početkom u 20,30 sati.
U ovogodišnjoj Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.
Svi prijavljeni programi dostupni su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr.

Opis nije dostupan.

 


LIRA ispod članka