delfin3
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Gradsko vijeće Lipika

Vijećnici raspravljali o infrastrukturi i komunalnim uslugama

19.04.2024. 09:02 | 836 pregleda | Vijesti

U velikoj vijećnici zgrade lipičke Gradske uprave, 18. travnja, održana je 25. sjednica Gradskog vijeća Lipika. U njezinu radu je sudjelovalo 9 od 12 izabranih gradskih vijećnika, a prisutni su bili gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, predstavnici gradskih stručnih službi te Josip Bišćanin, direktor tvrtke Komunalac.

Piše:
Matija Kulhavi

Pod predsjedanjem predsjednika gradskog vijeća Slobodana Katunara (HDZ), sjednica je započela aktualnim satom tijekom kojeg se s pitanjima javilo dvoje gradskih vijećnika.

Virnu Krpan (HSS) je zanimalo je li organizirani prosvjed stanovnika Lipika i Dobrovca na glavnoj prometnici zbog nezadovoljstva izvođenja radova polučio određena rješenja. Odgovoreno je kako značajnijih pomaka trenutno nije bilo, međutim kako je istaknuo gradonačelnik Kasana, ovim protestom je poslana poruka. Investitor tog projekta su Hrvatske ceste, a izvođač Zajednica ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste d.o.o., koji su u značajnim problemima. Rok izvođenja radova trenutno je produžen do kraja svibnja, a osim što trpi imovina stanovnika koji žive uz navedenu prometnicu, te izazova s kojima se susreću poslovni subjekti, nemogućnost završetka radova je počela utjecati na zdravlje građana, što postaje najveći problem.

Vijećnik Vlado Stakor (HDZ) izrazio je zabrinutost zbog nedostatka prisutnosti izvođača u vezi s dovršetkom izgradnje kanalizacije u Poljani. Gradonačelnik Kasana je odgovorio kako je prošlog tjedna provedeno uvođenje u posao izvođača koji tijekom godine dana treba izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Poljani.

Nakon aktualnog sata, sjednica je nastavljena jednoglasnim usvajanjem Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt rekonstrukcije Baranjske ulice u Lipiku. Ovaj projekt predstavlja iznimno važan korak u uređenju spomenute ulice, koja se proteže od Fialinog mlina do Jadranske ulice. Trenutno se na tom području gradi novi objekt dječjeg vrtića, a planira se izgradnja Centra za starije osobe, za što već postoji građevinska dozvola. Osim toga, tu će biti smješten i budući Spomen park Domovinskog rata.

Sljedeća točka koju su vijećnici prihvatili odnosila se na Prijedlog Odluke o raspisivanju ponovljenog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice u Lipiku.

U nastavku je prihvaćen Prijedlog Odluke o donošenju V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Lipika, kao i Prijedlog Plana mreže dječjih vrtića Grada Lipika, kojim su utvrđeni vrtići u kojima se provodi predškolski odgoj i obrazovanje.

Poskupljuje odvoz miješanog komunalnog otpada i biootpada

Posljednja točka se odnosila na prijedlog izmjene Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Lipika. Direktor Komunalca Josip Bišćanin je objasnio vijećnicima da su im u dostavljenim materijalima prezentirani i prijedlozi novog cjenika javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada i biotpada. Posljednje promjene cijena su bile 1. veljače 2023. godine. Ovaj novi porast cijena odvoza je odraz povećanih troškova poslovanja društva, a povećanje troškova u principu se svodi na dvije stvari, pojasnio je direktor Bišćanin – od 1. siječnja ove godine nastupio je na snagu novi zakon o minimalnoj plaći koji je generirao prilično velike nove troškove koji nisu bili uključeni u cijenu usluge, a druga stavka su troškovi zbrinjavanja plastičnog otpada.

Iznos predložene promijene cijene po korisniku na mjesečnoj bazi iznosi 1,71 € s PDV-om (op.a. nekadašnjih 12,88 HRK + PDV), a Komunalac d.o.o. smatra da je ovo povećanje neophodno za normalno funkcioniranje poslovanja. Ukratko, građanina će jedno pražnjenje spremnika doći 7,71 € umjesto dosadašnjih 6 €.

Direktor je ovom prigodom istaknuo da se radi o minimalnoj korekciji cijene, a gradonačelnik Kasana se nadovezao s podatkom kako su cijene i dalje među najnižima nakon usporedbe s cijenama  komunalnih poduzeća koja se nalaze na područjima okolnih jedinica lokalne samouprave, a koja su također povećala cijene svojih usluga.

Poput prethodnih prijedloga, vijećnici su i ovaj usvojili jednoglasno, bez rasprave.


Toplice Lipik_640x200_tekst