Na Trgu hrvatskih branitelja u Lipiku, na Veliki petak (29. ožujka) građanima je podijeljeno 350 porcija „oslića na lipički“. Tako je, naime, prigodno nazvana kombinacija bijele ribe i široke tjestenine u umaku, spravljena vještim rukama glavnog kuhara Toplica Lipik Alena Tutića. Podjela obroka uoči Uskrsa organizirana je u suradnji Grada Lipika, Mjesnog odbora Lipik i lipičkih Toplica.
Posni doručak je gradska inicijativa pokrenuta prošle godine kad se uoči Uskrsa građanima dijelio pohani šaran. Ovogodišnji riblji obrok privukao je znantno više ljudi nego lani, u redovima se čekala porcija više, što samo potvrđuje ispravnost ovakve akcije u blagdansko vrijeme.
Doručak na Trgu je započeo oko 10 sati, a prethodila mu je molitva lipičkog župnika vlč. Roka Ivanovića te kratko obraćanje i uskršnja čestitka gradonačelnika Vinka Kasane, koji je potom doručkovao u društvu predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara i bivšeg gradonačelnika Antuna Haramije. Uz cheffa Tutića obroke je građanima dijelio Bore Tutić te Vlado Tutić i Zoran Martinović, predstavnici MO Lipik.
Podsjetimo, Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu. Također, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.
Na Veliki petak je kod katolika obvezan post za sve osobe od 18 do 60 godina, a za starije od 14 godina i nemrs što podrazumijeva da se u danu ne jede meso. U kontinentalnome dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah ili riba, najčešće šaran i štuka.
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.