Narodne kupke vanjski
LIRA okomiti
Multipak
ZAJEDNICA TALIJANA LIPIK

10. Festa della polenta - slavlje okusa i tradicije  

11.02.2024. 11:29 | 2089 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Filipovcu, u organizaciji Zajednice Talijana Lipik, 10. veljače održana je tradicionalna "Festa della polenta" – gastro događaj koji slavi bogatstvo i tradiciju talijanske kuhinje, s posebnim naglaskom na ruralna područja gdje je palenta često bila osnovna hrana. Bogata ponuda jela, veseli taktovi Tamburaškog sastava Lipa te iznenađenje večeri, uvelike su pridonijeli sjajnoj atmosferi koja je ovu priredbu odvela duboko u noć.

Ovo je bilo deseto jubilarno okupljanje članova Zajednice TL, pokrenuto 2014. godine, a okupljeno brojno članstvo pozdravila je predsjednica Zajednice Talijana Lipik, Lionella Brisinello.

U svom obraćanju, Brisinello je izrazila zadovoljstvo što je dom u Filipovcu ponovno ispunjen članovima i prijateljima Zajednice te uputila zahvalu onima koji su spravljali ukusna jela, čime su doprinijeli promicanju i očuvanju talijanske tradicije.

„Osim na više načina spravljene palente, na bogatoj trpezi danas nudimo i divlji radič s preprženom slaninom, frico – talijansko jelo od sira i jaja, poseban talijanski saft za palentu, razne vrste sira, neizbježnu konjsku salamu, svježe konjske ćufte te mnoga druga jela obilježena talijanskim štihom“, upoznala je s bogatom ponudom talijanskih jela Lionella Brisinello.

 Opis nije dostupan.

Nakon što su uživali u ukusnoj hrani, večer je nastavljena pjesmom i plesom. Uz već spomenute taktove TZ Lipa, iznenađenje večeri upriličili su aktivisti Zajednice "upadom" na zabavu maskirani u svatove, podižući tako atmosferu na još višu razinu.

„Festa della polenta“ se i ove godine pokazala kao priredba od značaja za lokalnu zajednicu koja ističe važnost nacionalnih manjina. Osim što slavi tradiciju talijanske kuhinje, ona pruža prostor za međusobno povezivanje i kulturnu razmjenu. Kroz nju, nacionalne manjine mogu istaknuti svoju kulturnu baštinu i doprinos zajednici, naglašavajući važnost različitosti i multikulturalnosti.


Toplice Lipik_640x200_tekst