Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
Palijativni tim Lipa

Obilježen Svjetski dan bolesnika uz aktivno sudjelovanje djece i mladih

09.02.2024. 08:59 | 1194 pregleda | Vijesti

U Toplicama Lipik 8. veljače je obilježen Svjetski dan bolesnika. Kao i ranijih godina, ovaj se događaj održao u organizaciji Palijativnog tima LiPa, a u programu su sudjelovali mališani iz lipičkog Dječjeg vrtića „Kockica“ te učenici Srednje škole „Pakrac“, ambasadori domaćinstva.

Piše:
Matija Kulhavi

Prigodni program obilježavanja održan je u konferencijskoj dvorani „Quella“, a tom su prilikom prikladni nastup održali mališani iz lipičkog Dječjeg vrtića „Kockica“.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.“, istaknula je ovom prigodom predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavković.

Dopredsjednica Palijativnog tima LiPa Vesna Božić je istaknula kako je ovogodišnje obilježavanje započelo tradicionalnim šetnjama naziva "Malo srce za veliko srce" u kojima se hodalo od Srednje škole Pakrac, odnosno od Dječjeg vrtića „Kockica“ do župne crkve Sv. Franje Asiškog u Lipiku gdje su simbolično pušteni baloni u zrak. Ona je naglasila kako je ovogodišnja poruka pape Franje da oboljeli ne smiju biti sami, a s organizatorima ovog događaja, zaključila je, bolesnici nisu sami.

Unatoč znatnom tehnološkom napretku, kao i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti još uvijek sa sobom neminovno nosi obilježje stigme. Stoga je cilj Svjetskoga dana bolesnika poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se ujedno svakoga od nas potiče da promisli o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

Osim stručne pomoći u skrbi o bolesnicima izuzetno je važan humani pristup, ali i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Obilježavanjem ovog dana se ujedno izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim marljivim radom.

Upravo su tu zahvalnost svojim prisustvom, ali i riječima organizatorima ovog događaja iskazali ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik, ravnateljica lipičkog Dječjeg vrtića Tatjana Benković te vlč. Roko Ivanović, lipički župnik.

Svjetski dan bolesnika utemeljio papa Ivan Pavao II

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine s namjerom skretanja pozornosti na bolesne i njihove probleme.


LIRA ispod članka