LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Tica
Sjećanje na herojsku žrtvu

Delegacija Grada Lipika u Koloni sjećanja u Vukovaru

18.11.2023. 15:53 | 2067 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U subotu, 18. studenog, veliki broj građana iz svih dijelova Hrvatske okupio se kako bi sudjelovao u tužnom mimohodu sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara. Među prisutnima su bili i predstavnici Grada Lipika, koji su svojim prisustvom i polaganjem lampiona na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata izrazili duboko poštovanje prema žrtvi koju je Vukovar podnio tijekom agresije JNA i pobunjenih Srba u Domovinskom ratu.

Događaj je obilježen dostojanstvenim mimohodom, a predstavnici Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom, kao i mnogi drugi sudionici, izrazili su sućut i pijetet prema žrtvama Vukovara. Ovaj grad na Dunavu prije 32 godine suočio se s najtežim trenucima svoje povijesti kada je, nakon 87 dana hrabrog otpora, Vukovar pao pod neprijateljsku silu 18. studenog 1991. godine.

U brutalnoj okupaciji Vukovara, oko 550 hrvatskih branitelja i 1700 civila izgubilo je živote, dok je osam tisuća Vukovaraca odvedeno u logore. Velik broj njih još uvijek se smatra nestalima, a teški zločini obilježili su taj tužan period. Unatoč tragediji, herojstvo Vukovara i njegovih branitelja postavilo je temelje kasnijoj pobjedi hrvatskih vojnih snaga te ostvarenju hrvatske neovisnosti.

Važno je naglasiti da je Vukovar, iako pogođen neprijateljskom agresijom, postao simbol hrabrosti i otpora, zaustavljajući daljnji pohod agresora prema Zagrebu. Ova tragična epizoda u povijesti Hrvatske podsjeća nas na cijenu slobode i neovisnosti te potrebu trajnog sjećanja na žrtve Domovinskog rata.


Toplice Lipik_640x200_tekst