LIRA okomiti
LIRA okomiti
Sigurnost na Prvom Mjestu

Dani tehničke ispravnosti vozila i obavezna uporaba zimske opreme

14.11.2023. 13:15 | 695 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Vozače diljem Republike Hrvatske poziva se na sudjelovanje u preventivno-sigurnosnoj akciji "Dani tehničke ispravnosti vozila", koja će se održati od 20. do 25. studenog ove godine. Inicijativu podržava Nacionalni plan za sigurnost cestovnog prometa, a provode je Hrvatski autoklub (HAK), Centar za vozila Hrvatske (CVH) i stanice za redovni tehnički pregled vozila. Tijekom navedenog razdoblja, vlasnicima vozila omogućena je besplatna kontrola tehničke ispravnosti u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj.

Cilj akcije je skrenuti pažnju vozača na ključnu ulogu tehničke ispravnosti vozila u očuvanju cestovne sigurnosti. Vozilo, uz vozača i stanje ceste, predstavlja ključan čimbenik u osiguravanju sigurnosti u prometu.

Opis nije dostupan.

Foto: Compas.hr

Prvih 10.000 vozača koji sudjeluju u akciji bit će nagrađeni s jednom litrom tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila i jednim jednokratnim alko-testom.

Obavezna uporaba zimske opreme na vozilima od 15. studenog do 15. travnja

S obzirom na promjenjive vremenske uvjete u narednom razdoblju, vozači su upozoreni na obvezu korištenja zimske opreme na vozilima od 15. studenog do 15. travnja. Ova obaveza odnosi se na autoceste i većinu državnih cesta u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske za sva motorna vozila, neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika. Uzimajući u obzir kišu, vjetar i maglu koji se očekuju, vozačima se savjetuje dodatan oprez zbog povećane opasnosti od prometnih nesreća, istaknuto je u priopćenju pristiglom iz Policijske uprave požeško-slavonska.

Zimska oprema i obaveze vozača na cestama

U uvjetima snijega ili poledice na kolniku, vozači su obavezni koristiti zimsku opremu na vozilima. Zimsku opremu čine zimski pneumatici (označeni s M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s minimalnom dubinom profila od 4 mm, uz dodatak lanaca za snijeg ili uređaja za povećanje prianjanja na pogonskim kotačima. Podsjećamo, obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, s izuzetkom vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zimske dionice javnih cesta obuhvaćaju 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek i rafinerije Sisak.

Nadalje, vozače se podsjeća na obvezu vožnje s upaljenim svjetlima tijekom dana od 1. studenog do 31. ožujka, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sve ove mjere usmjerene su prema unapređenju sigurnosti u prometu i očuvanju života na cestama. Vozači su pozvani na odgovorno ponašanje i poštivanje prometnih propisa kako bi doprinijeli smanjenju rizika i očuvali vlastitu i tuđu sigurnost.


Toplice Lipik_640x200_tekst