Narodne kupke vanjski
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Europski dan jezika

Slavljenje jezične različitosti i učenje kroz citate o prirodi u OŠ Lipik

26.09.2023. 21:02 | 1023 pregleda | Vijesti

U Osnovnoj školi Lipik, danas je obilježen Europski dan jezika, važan datum koji obilježava svoj 22. rođendan. Europski dan jezika, koji se slavi svake godine 26. rujna, utemeljilo je Vijeće Europe 2001. godine kao dio "Europske godine jezika." Ovaj poseban dan ima za cilj poticanje jezične različitosti, višejezičnosti i cjeloživotnog učenja jezika.

Piše:
Compas

Europska godina jezika 2001. bila je zajednički projekt Vijeća Europe i Europske unije, koji je uspio uključiti milijune ljudi diljem 45 zemalja sudionica. Njihove aktivnosti su promicale jezičnu raznolikost Europe i poticale ljude da uče nove jezike.

Ove godine, učenici Osnovne škole Lipik odlučili su proslaviti Europski dan jezika na poseban način - citatima o prirodi na jezicima koji se uče u njihovoj školi. U aktivnostima su sudjelovali učenici od petog do osmog razreda pod stručnim vodstvom nastavnica Ane Knežević, Vlatke Nikić, Ane Čičković, Karmele Srbotnjak Arfadžan i voditeljice aktiva Jadranke Šimunović Katunar.

Ovaj kreativan pristup obilježavanju Europskog dana jezika potiče učenike da istraže jezičnu raznolikost i bogatstvo koje nudi europski kontinent. Citati o prirodi odabrani su kako bi se naglasila povezanost jezika s okolišem i prirodom te važnost očuvanja prirode kao zajedničke vrijednosti Europe.

Učitelji i učenici Osnovne škole Lipik pokazali su svoju predanost promicanju jezične raznolikosti i važnosti učenja jezika kao ključa za bolje razumijevanje i suradnju među različitim kulturama. Njihova inicijativa podsjeća nas na važnost očuvanja jezičnog bogatstva Europe i potiče nas da se otvorimo učenju novih jezika kako bismo bolje razumjeli i cijenili različite aspekte naše globalne zajednice.

Europski dan jezika podsjeća nas da jezična raznolikost predstavlja bogatstvo i da učenje jezika može biti most prema razumijevanju i suradnji među ljudima različitih kultura i nacionalnosti. Osnovna škola Lipik pokazala je kako mali koraci mogu imati velik utjecaj na promicanje ovih vrijednosti i inspirirati druge da slijede njihov primjer.

Opis nije dostupan.


Toplice Lipik_640x200_tekst