LIRA okomiti
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
OBILJEŽILI 10 GODINA RADA

MK Iohannites iz Lipika: Deset godina rada, vožnje i humanitarnih akcija

18.09.2023. 12:52 | 2622 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Proteklog vikenda u klupskim prostorijama u Kukunjevcu svečano je obilježeno 10. godina djelovanja i rada MK Iohannites iz Lipika. Očekivano, na tom se događaju okupilo više od 60 moto - klubova, a njihov prostor posjetilo je oko 500 bajkera s gotovo 300 motocikala. Predsjednik MK Iohannites, Mario Miroslavić - Marek, ponosno je podijelio dojmove s nama i pružio kratak presijek desetogodišnje klupske povijesti.

„Prvih deset godina kluba obilježene su vožnjama, druženjima i transformacijom derutnih klupskih prostorija u Kukunjevcu u ovakve kakve danas vidimo. Od nečega što je bilo samo zamisao, stvorili smo prostor koji je danas mali kompleks idealan za okupljanje tijekom cijele godine. Ovaj dom je otvoren za sugrađane koji ga mogu iznajmiti preko Grada Lipika, a MK Iohannites preuzima odgovornost za njegovo održavanje, čime dajemo svoj doprinos lokalnoj zajednici“, kazao je Miroslavić.

Opis nije dostupan.

Govoreći, naglasio je kvalitetnu suradnju s Gradom Lipikom koja također je bitna komponenta njihove priče. "Grad prepoznaje vrijednost ovog moto-kluba i pruža im podršku, a zauzvrat, članovi kluba aktivno sudjeluju u društvenim događanjima. Osim toga, MK Iohannites se uključio u obilježavanje obljetnica vezanih za Domovinski rat zajedno s lipičko-pakračkom Koordinacijom udruga", objašnjava Miroslavić.

FOTOGALERIJA

„Važno je reći da smo u Lipik doveli velike moto-karavane – onu u studenom povodom obljetnice pada Vukovara, kao i karavanu Bljesak te smo tako upisali Lipik kao jednu od nezaobilaznih stanica motociklista iz cijele Hrvatske“, ističe predsjednik lipičkih bajkera.

Humanitarne akcije, stotinjak moto-susreta i desetine tisuća prijeđenih kilometara godišnje

Moto klub je također vrlo aktivan na humanitarnom polju. Tijekom proteklih deset godina, organizirali su brojne humanitarne akcije za sugrađane i surađivali s drugim moto klubovima. Ponosno ističu jednu od najvećih akcija, koja je pomogla članu Matiji Abelu da se oporavi, a danas je zdrav i prisutan u njihovim redovima. Nastavljajući o aktivnostima Miroslavić ističe da godišnje odrade stotinjak moto-susreta i kad zbroje dionice dođu do brojke oko 30-40 tisuća prijeđenih kilometara.

MK Iohannites ističe važnost odnosa prema okolini i sugrađanima. Smatraju da su visoko pozicionirani na ljestvici vrijednosti u tom kontekstu, što svakako doprinosi njihovom ugledu.

Društvena odgovornost ogleda se i u rasplaganju financijama. Financiraju se putem redovnih natječaja za financiranje udruga iz gradskog proračuna. Unutar kluba plaća se članarina u visini 15 eura godišnje što je više simbolično pa se opstojnost kluba najviše svodi na ljubav prema motociklizmu. Pomoć lokalnih kafića i sponzora dodatno podupire njihov rad.

„Aplicirali smo i na projekte EU, a kroz naš projekt „BUZ – Bajkeri u zajednici“, sa sredstvima EU smo kroz razdoblje od dvije godine imali dvije zaposlene osobe te odradili čak 60 radionica. Dijelom sredstava smo osuvremenili i opremili domski prostor. U budućnosti želimo ponoviti nešto slično“, podsjetio je Miroslavić.

Što se tiče članstva, klub danas broji 24 člana, a počeli su s osam. Članovi kluba su prosječno u dobi između 35 i 40 godina, a proces postajanja članom uključuje predlaganje od strane postojećih članova, te godinu dana stažiranja tijekom koje se ocjenjuje međusobna kompatibilnost. Motori članova moraju imati zapreminu veću od 50 kubika i veliku tablicu, a klub se danas ponosi svojim vozilima, koja su vrijedna od 7 do 15 tisuća eura.

Iako su subotnji svečani defile skratili zbog sigurnosnih uvjeta i radova na cestama, MK Iohannites ostaje predan svojim osnovnim vrijednostima: vožnji, druženju, humanitarnom radu i zajednici. Njihova desetogodišnja priča svijetli kao primjer predanosti i ljubavi prema motociklizmu.

Čestitamo im ovim putem i želimo da proteklo razdoblje predstavlja samo prvih deset godina njihova djelovanja i rada!


LIRA ispod članka