LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
LIRA vodoravni
VELIKI KORAK NAPRIJED

Lipik će dobiti jednu od najmodernijih ergela u Europi

13.09.2023. 11:44 | 1447 pregleda | Vijesti

Na stranicama Compasa već smo pisali o početku izgradnje nove ergele u Lipiku, a danas donosimo najnovije vijesti o ovom ambicioznom projektu koji će značajno doprinijeti razvoju turizma i konjogojstva u našem kraju. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da će prva faza projekta biti završena do kraja lipnja iduće godine.

Piše:
Matija Kulhavi

Sredstva za realizaciju projekta osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede u iznosu manjem od 3 milijuna eura. Projekt će omogućiti prebacivanje konja Državne ergele na novu adekvatnu lokaciju, što je od vitalnog značaja za budući razvoj.

Trenutno su konji smješteni u privatnoj staji koja više ne može zadovoljiti potrebe uzgoja konja. Državna ergela Lipik ima povijesno i kulturno značenje te je dom 84 prekrasna lipicanaca. Poznato je kako su lipicanci tijekom Domovinskog rata otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni u listopadu 2007. godine.

Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik, istaknuo je u izjavi značaj ovog ambicioznog projekta: "Cilj projekta je pronalaženje trajnog smještaja za konje Državne ergele u svojim vlastitim stajama i prestanak plaćanja najma. Najam je jedna velika stavka koja nas opterećuje, od samog povratka konja do danas, jer konji su državni, a staja je privatna. Sve ove godine potpisivali smo ugovore o najmu na jednu, dvije ili tri godine i stalno se to produžavalo. Stoga je resorno Ministarstvo odlučilo izgraditi novu ergelu i riješiti pitanje trajnog smještaja konja."

Radovi na izgradnji nove ergele započeli su početkom siječnja ove godine, a prva faza obuhvaća realizaciju tri staje. Objekt namijenjen stajskom gnoju već je završen, a na prve dvije staje su završeni zidovi. Treća staja je u fazi pripreme za betoniranje. Nakon završetka betoniranja zidova, krenut će se s postavljanjem krovne konstrukcije i uređenjem unutrašnjosti objekata, a istovremeno će se raditi na asfaltiranju pristupnih cesta te izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže te javne rasvjete.

U drugoj fazi projekta predviđena je izgradnja još tri staje, karantenskih i skladišnih objekata za hranu i mehanizaciju, dok će u završnoj, trećoj fazi, biti izgrađena upravna zgrada. 

Damir Jakšić ističe da će ovaj projekt donijeti značajne promjene za ergelu u Lipiku. Očekuje se da će lipička ergela postati jedna od najmodernijih u Europi, ako ne i šire. Ovaj napredak svakako će omogućiti potpuno novu dinamiku u organizaciji rada i funkcioniranju ergele, koja je do sada koristila staje stare čak 160 godina.

Također, važno je napomenuti da je tradicija uzgoja lipicanaca uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Nova Državna Ergela u Lipiku predstavlja važan korak prema očuvanju ovog vrijednog kulturnog nasljeđa i doprinosi razvoju regije, stvarajući nove mogućnosti za razvoj konjogojstva.

Izgradnja nove ergele u Lipiku je dio šireg projekta Raminac, koji je projekt Grada Lipika, a uključuje izgradnju različitih objekata poput kampa, restorana, bazena, sportskih terena i adrenalinskog parka. Ovaj projekt će značajno unaprijediti profiliranje našeg grada kao turističko-rekreativnog središta.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/