LIPIK test
TOPLICE LIPIK _vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Aktualni sat i ključne odluke

Sjednica Gradskog vijeća Pakraca, prva nakon ljetne stanke

08.09.2023. 09:46 | 346 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Četrnaesta sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je 7. rujna u prostoru velike vijećnice općinske zgrade u Pakracu. Sjednica je započela izrazima žaljenja gradonačelnice Anamarije Blažević (HDZ) zbog vandalizma koji se nedavno dogodio na objektu Češkog doma u Prekopakri. Ubrzo potom se prešlo na aktualni sat, koji je ovaj put potrajao gotovo sat vremena, a tijekom kojeg su vijećnici postavljali niz pitanja gradonačelnici te predstavnicima gradskih stručnih službi.

Naplata parkiranja - rasprava i analize

Vijećnik Mario Seleši (HDZ) postavio je pitanje mogućnosti ponovnog uvođenja naplate parkiranja u gradu. Posebno je istaknuo kritična područja poput Šuškove i Bolničke ulice. Gradonačelnica je odgovorila da iako su radovi na aglomeraciji završili, još uvijek su drugi građevinski radovi u tijeku i sad nema smisla uvođenja naplate parkiranja. Provode se analize o mogućnosti naplate, ali prije donošenja bilo kakve odluke, planira se provesti rasprava sa stručnjacima za promet i građanima. Grad trenutno ima ukupno 555 parkirnih mjesta, od kojih je 30-40 rezervirano za invalide, dodao je pročelnik Malogorski.

Rekonstrukcija pješačke staze - odgoda i razlozi

Vijećnik Seleši također je postavio pitanje o rekonstrukciji pješačke staze u Bolničkoj ulici, koja se izvodi neposredno pri početku školske godine. Gradonačelnica je objasnila da su se radovi produžili zbog nekih izvanrednih uvjeta i da dobivena sredstva moraju biti utrošena do određenog datuma. Naglasila je da radovi nisu planirani tijekom početka školske godine, već je njihovo izvođenje započelo u srpnju s rokom završetka do 1. rujna, a produženje rokova (op. a. do 30. rujna) posljedica je olujnog nevremena i čišćenja grada.

Sufinanciranje školskih materijala i udžbenika

Tomislav Novinc (HDZ) pohvalio je odluku Grada o sufinanciranju produženog boravka u osnovnoj školi te upitao o mogućnosti sufinanciranja udžbenika u srednjoj školi. Gradonačelnica je odgovorila da Grad sufinancira udžbenike za gimnazijalce i smjer građevinski tehničar u srednjoj školi te radne bilježnice u osnovnoj školi, dok država sufinancira udžbenike za osnovnoškolce.

Studij fizioterapije i komunalni problemi

Vijećnica Tamara Vujanić (SDP) je pitala što se događa sa studijom fizioterapije, na što je gradonačelnica izrazila nezadovoljstvo odnosom Zdravstvenog veleučilišta prema dislociranom studiju fizioterapije u Pakracu, ističući napore Grada da omogući otvaranje tog studija. Stoga će im dodatno biti upućen poseban dopis. Vijećnica Vujanić je također  postavila pitanje o tome imaju li dozvolu teretni kamioni koji prometuju Ulicom J.J. Strossmayera. Pročelnik Malogorski je odgovorio da neke tvrtke imaju dozvolu komunalnog redara, ali nemaju sve.

Problemi s projektima i sportskim terenom

Mile Vujić (SDP) izrazio je zabrinutost zbog kašnjenja u izvođenju radova na Spahijskom podrumu. Također je upitao što je s dobivanjem uporabne dozvole za nogometni teren s umjetnom travom.

Gradonačelnica je odgovorila da ne može sa sigurnošću reći kad će biti završetak radova. Često boravi u Ministarstvu regionalnog razvoja i SAFU jer traži rješenje. Svi veliki projekti na području Slavonije su u problemu s obzirom na to da je izvođač tvrtka koja ima znatnih problema, a i cijene su skupe u građevini. Što se tiče nogometnog terena s umjetnom travom, o tome brigu vodi NK Hajduk. Marijan Širac, pročelnik za društvene djelatnosti je odgovorio da bi to trebalo biti riješeno kroz dva mjeseca

Vode Lipik i prirez

SDP-ov vijećnik Zoran Krejči postavio je pitanje aktualizacije spajanja Voda Lipik s požeškom Tekijom te upitao za mišljenje u vezi najavljenog ukidanja prireza od strane Vlade RH. Gradonačelnica je istaknula da se pridržava Uredbe Vlade Republike Hrvatske.  U vezi prireza je odgovorila kako je on morao biti zbog fiskalnih izravnanja. U budućnosti će Grad imati osnovnu stopu poreza i neće ga dizati za onaj dio prireza.

Zaštita od bujičnih voda i komunalni problemi

Kristina Milek, vijećnica HDZ-a, postavila je pitanje zaštite grada od bujičnih voda i poplava, na što je gradonačelnica odgovorila da se radi o projektu zaštite Grada Pakraca, lijeve i desne obale Pakre. Jedan dio odnosi na područje grada podno Kalvarije, a drugi podno Prekopakre i Krndiju. Taj se projekt odvija u fazama, a treća faza se odvija na području Vukovarske ulice u Pakracu. Bit će napravljeni kanali u koje će odlaziti bujična voda koja će se potom ulijevati u Pakru. To rade Hrvatske vode.

Most u Branešcima i građevinski otpad

Vijećnica Nada Todorović (SDSS) pitala je o uređenju mosta u Branešcima prema Romanićima i Popovićima. Dobit će pisani odgovor na to pitanje. Vijećnica Anita Skalnik (HDZ) postavila je pitanje o izgradnji odlagališta građevinskog otpada i problemu izlijevanja kanalizacije kod mosta u Matkovcu. Što se tiče odlagališta građevinskog otpada ono će kroz dogledno vrijeme biti uređeno na Crkvištu. Poznat je problem na Matkovcu, što se rješava se s tvrtkom Vode Lipik, odnosno riješen je. Došlo je do kvara pumpi na crpnim stanicama jer se našlo puno vlažnih maramica i pelena koje ljudi bacaju u kanalizaciju. Pročelnik Malogorski ovom je prilikom apelirao na građane da to ne čine.

Javna vodoopskrba i uređenje Vinogradske ulice

Mihael Andrijanić (HDZ) upitao je da li je Područna škola u Donjoj Obriježi priključena na javnu vodoopskrbu. Rečeno je da bi uskoro trebala biti, a gradonačelnica je pozvala sve koji to nisu učinili da se prijave na javni vodoopskrbni sustav. Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) pitao je kada će biti uređena Vinogradska ulica, a pročelnik Malogorski odgovorio je da su radovi planirani u suradnji sa ŽUC-om, uskoro kreću i trajati će do kolovoza 2024. godine.

Muzej grada Pakraca - uspješna gradska ustanova

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Muzeja grada Pakraca za 2022. godinu, a ravnateljici Jeleni Hihlik i svim zaposlenicima Muzeja upućene su pohvale. Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je da je Muzej izuzetno uspješna gradska ustanova koja preuzima ulogu promotora Grada Pakraca. Također su upućene pohvale za arheološka iskapanja koja su provedena na području Pakraca.

Odluke o darovanju nekretnine i zakupu poslovnog prostora

Usvojen je i Prijedlog Odluke o darovanju nekretnine označene kao k. č. br. 6101, k. o. Pakrac, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Također je prihvaćen Prijedlog Odluke o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u hotelu "Pakrac" u Pakracu.

Javne potrebe u kulturi i komunalna infrastruktura

Vijećnici su također usvojili Prijedloge Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, a radi se o mrtvačnici i spomen obilježju na RKT groblju u Pakracu. Također je usvojen Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Pakraca za 2024. godinu.

Bratimljenje s Csepregom

Na kraju sjednice, prihvaćen je Prijedlog Odluke o sklapanju Sporazuma o bratimljenju između Grada Pakraca i mađarskog Cseprega. Društvo Mađara Pakraca i pakrački Muzej već imaju izuzetno dobru suradnju s predstavnicima Cseprega i tamošnjom Hrvatskom samoupravom, a ovim sporazumom ta će suradnja dodatno biti proširena i ojačana.

Pripreme za Slavonski banovac i Grahfest

Na samom kraju sjednice, gradonačelnica je izvijestila o pripremama za nadolazeću manifestaciju "Slavonski banovac" i "Grahfest". Pozvala je sve zainteresirane sugrađane da se volonterski pridruže i pomognu u organizaciji ovog događaja.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/