Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Multipak
Predanost Bogu i služenje bližnjima

Lipičanka Klara Adžijević položila zavjete u Đakovu

08.09.2023. 10:00 | 4485 pregleda | Vijesti

U samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Đakovu, tijekom mise koju je 8. srpnja predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, 23-godišnja Lipičanka, sestra Klara Adžijević, položila je svoje svete zavjete. Na ovom važnom koraku u svom duhovnom zvanju, Klara je bila okružena s članovima obitelji i župljanima lipičke župe koji su s ponosom sudjelovali u ovom svečanom trenutku.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

 

Put prema posvećenju

Sestra Klara priznaje da nikad u životu nije razmišljala o tome da će postati časna sestra. Tijekom ranog školovanja planirala je čak postati profesorica te raditi u prosvjeti. Međutim, sve se promijenilo prije nekoliko godina, zapravo tijekom priprema za krizmu, kada je upoznala sestru Rafaelu, mladu časnu sestru koja je došla u Lipik. Tada je počela jače rasti u vjeri i osjetila je jaču želju za predanjem Bogu.

Izazovi i podrška okoline

Odluka o postajanju časnom sestrom donesena je nakon temeljitih razmišljanja i molitve. Klara je prolazila kroz intenzivno razdoblje promišljanja, upoznajući sebe i svoje dubine. "Bez Boga i molitve ne bi bilo smisla odlučiti se za ovaj poziv", ističe sestra Klara. Iako su bili izazovni trenuci, ona je ustrajala u svojoj želji i predanosti Bogu za vrijeme srednjoškolskih dana provedenih u pakračkoj gimnaziji.

Srećom, imala je podršku obitelji i okoline u svojoj odluci da uđe u redovnički život. Njezina majka Ivana već je naslućivala Klarinu odluku i davala joj je punu podršku na tom putu.

Život časne sestre

Klara Adžijević je 8. rujna 2019., na blagdan Male Gospe, započela svoj redovnički život u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.  Naime, svaka djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje, prolazi ove stupnjeve redovničke formacije: kandidatura (jednogodišnja naobrazba), postulatura (naobrazba u trajanju od šest mjeseci do godinu dana), novicijat kojim započinje redovnički život, a traje dvije godine te mu je svrha da novakinje upoznaju bitne i glavne zahtjeve redovničkog života te juniorat (vrijeme privremenih zavjeta) koji je za sestru Klaru započeo 8. srpnja ove godine. Nakon pet godina juniorata sestra polaže doživotne zavjete.

Opis nije dostupan.

Klara Adžijević / Compas.hr

Njezin tipičan dan započinje rano jutarnjom molitvom, nakon čega slijedi sudjelovanje u misi. Dužnosti i aktivnosti časnih sestara su raznovrsne, a Klara trenutno obavlja kućanske poslove unutar samostana. Naravno, tijekom dana svaka sestra ima vremena i za sebe pa tako gledaju televiziju, čitaju knjige, druže se međusobno, a ponekad se koriste i društvenim mrežama. Ostale sestre obavljaju poslove i u državnoj službi, predaju vjeronauk i sudjeluju u bolničkoj skrbi. Molitva zauzima središnje mjesto u redovničkom životu i zapravo oblikuje sve ostale aktivnosti..

Vjera i služenje

Naša sugovornica sa sobom nosi vrijednosti i pouke iz svog svjetovnog života, te je zahvalna na svim iskustvima koja je proživjela do sada. Njezina vjera i redovnički život, kako i sama ističe, utječu na njezine međuljudske odnose i način na koji pristupa služenju drugima.

Budući planovi i ambicije

Sestra Klara ima ambiciju posvetiti se radu s mladima u budućnosti i nastaviti služiti Bogu i bližnjima u skladu s duhovnim putem kojim je krenula. Sada s punim srcem predana Bogu i služenju zajednici, predstavlja inspiraciju vjernicima u svom kraju. Njezina posvećenost i odlučnost služe kao podsjetnik da prateći vlastito srce i duhovni poziv, možemo pronaći smisao i ispunjenje u služenju drugima.

Povijest Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa

Na poziv biskupa Josipa Jurja Strossmayera zajednica Milosrdnih sestara sv. Križa došla je u Đakovo iz Švicarske u drugoj polovici 19. stoljeća. Od 1948. godine, sestre djeluju i u Lipiku, a od 1898. pa do 1960. godine, obavljale su važne službe u pakračkoj bolnici.


Toplice Lipik_640x200_tekst